Περισσότερη βαρύτητα δίνεται στα τουρκικά πρωτοσέλιδα στα εσωτερικά ζητήματα όπως η υπόθεση Μπαϊκάλ, η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα και ο σεισμός στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, παρά στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση οι αναφορές δεν λείπουν όπου και γίνεται λόγος για ιστορικής σημασίας επίσκεψη.
Λόγος για την "νέα εποχή" που ξεκινά από σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την "ιστορικής σημασίας επίσκεψη" που πραγματοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα γίνεται στην πλειονότητα των τουρκικών ΜΜΕ.
Την επιθυμία εφ’ εξής το Αιγαίο να αποτελέσει "θάλασσα ειρήνης" και να ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Η εφημερίδα Zaman αναφέρει τις παρατηρήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το Αιγαίο: "Μας είναι αδιανόητο να δεχθούμε ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που χωρίζει. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα που ενώνει τις δύο πλευρές. Το Αιγαίο θα γίνει το σύμβολο της ειρήνης".
Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν αποτελεί την πρώτη είδηση σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις είκοσι δύο συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και αφορούν τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της οικολογίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, της γεωργίας, της άμυνας και της τρομοκρατίας στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Τρεις ημέρες ύστερα από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, και ο τουρκικός Τύπος ασχολείται ακόμη με το γεγονός, παραθέτοντας δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφορικά με το Ιράν και τις διακρατικές ενεργειακές συμφωνίες που συνήψε η Τουρκία με τη Ρωσία.
Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα την Παρασκευή το πρωί, ο Τούρκος πρωθυπουργός προέβη σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο στην εξής δήλωση: "Αυτή θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής. Και οι δύο πλευρές θα αναζητήσουμε την ανάπτυξη υποδειγματικών σχέσεων γειτονίας. Πιστεύω πως αυτή η νέα εποχή θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της σταθερότητας στην περιοχή μας, ειδικά στα Βαλκάνια. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί να έχει ‘μηδενικά προβλήματα’ με τους γείτονες της", επεσήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
"Η Τουρκία άνοιξε τα χέρια της, οι Έλληνες έμειναν έκπληκτοι" είναι ο τίτλος του δημοσιέυματος που φέρει την υπογραφή του γνωστού τούρκου δημοσιογράφου Μαχμέτ Αλί Μπιράντ.
"Οι τρεις ημέρες χωρίς βίζα στην Ελλάδα, ανοίγουν την πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη", επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Το ζήτημα της διευκόλυνσης έκδοσης βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα απασχολεί κατά κύριο λόγο όλον τον τουρκικό Τύπο σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, παρατίθενται και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος ανοικτά εξέφρασε την πίστη του ότι η Τουρκία θα αποτελέσει πολύ σύντομα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Στην κοινή επιθυμία Ελλάδος-Τουρκίας να μειωθούν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί στέκεται με σχετικό άρθρο το δίκτυο CNN Turk. Στόχο και των δύο χωρών αποτελεί η "εξάλειψη της εκατέρωθεν δυσπιστίας" και "η ενίσχυση επί τούτου των επιχειρηματικών δεσμών", σημειώνεται στο εν λόγω άρθρο.
Όσον αφορά στο ζήτημα της Κύπρου ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από το σημείο που είχαν σταματήσει επί Ταλάτ και Χριστόφια και ότι η Τουρκία καλεί τη διεθνή κοινότητα, είτε αυτό σημαίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε τα Ηνωμένα Έθνη, να συμβάλουν προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Η Τουρκία θα στηρίξει την σωστότερη λύση για την τουρκοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή επιθυμεί το ζήτημα αυτό να έχει κλείσει έως το τέλος του έτους.
Ερωτηθείς για το ζήτημα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως "ο τίτλος "Οικουμενικός" προσωπικά δεν με ενοχλεί, αλλά ότι ίσως ενοχλήσει ορισμένους στη χώρα μου". Ωστόσο, σύμφωνα με το δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας "Μην ενοχλείτε".
Σχετικά με το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δήλωσε "εργαζόμαστε για να βρεθεί λύση. Έχω την ελπίδα ότι θα τη βρούμε". Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας δήλωσε πως κατανοεί απολύτως και συμμερίζεται το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος καλείται στην Τουρκία να το αντιμετωπίσει. "Ο αγώνας μας είναι κοινός", υπογράμμισε.
Αναφορικά με το ζήτημα του μουφτή στη Θράκη, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak γράφει ότι, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι "επιθυμώ να μεταβώ και να πραγματοποιήσω μια συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες της Θράκης. Επίσης, μας απασχολεί το πως θα επιλέγεται ο μουφτής". Σχετικά με το ίδιο ζήτημα το δίκτυο CNN Turk αναφέρει ότι "όπως η Τουρκία δεν αναμειγνύεται στην εκλογή του Πατριάρχη, έτσι και στη Θράκη δεν πρέπει να ανακατεύεται η Ελλάδα στην εκλογή του μουφτή".
Αναφορά γίνεται, πάντως, σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, στη διάρκεια των οποίων κάηκε μια τουρκική σημαία.