Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

«Βάλτε πλάτη» το μήνυμα Κατσέλη στις επιχειρήσεις

H υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, κάλεσε τους επιχειρηματίες «να βάλουν πλάτη» για την έξοδο από την κρίση. Συναντήθηκε με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, του λιανεμπορίου και των βιομηχανιών τροφίμων και απορρυπαντικών και ζήτησε χαμηλότερες τιμές, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν διεξαχθεί τα μεικτά περιθώρια κέρδους σε συγκεκριμένους κλάδους είναι υψηλά.


Η Λούκα Κατσέλη εκτίμησε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και υποσχέθηκε θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα είναι έτοιμο μέσα στο Μάιο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων και δεσμεύτηκε για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και των παρατηρητηρίων τιμών.

Οι βασικές αρχές μιας συμφωνίας - πλαίσιο θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από την κατάθεση των σχετικών προτάσεων και των παραγωγικών φορέων.

Η υπουργός ανέφερε ότι διακύβευμα είναι "να κάνουμε αυτούς που σήμερα μιλάνε για το Ελληνικό πρόβλημα σε τρία χρόνια να μιλάνε για το ελληνικό θαύμα".

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς, ώστε να γίνει εφικτή η αποκλιμάκωση των τιμών, ζήτησε εκ μέρους των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ ο Ν. Βερόπουλος. Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και παρεμβάσεις στον τομέα της μίσθωσης ακινήτων ζήτησε ο πρόεδρος των λιανεμπόρων, Θ. Βάρδας. Όπως είπε, ζητείται να προχωρήσουν σε μείωση τιμών την ίδια στιγμή που ανεβαίνουν τα τιμολόγια ρεύματος και τα δημοτικά τέλη.

Άφησε αιχμές για τη λειτουργία καρτέλ που δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά. Τόνισε ότι ακόμη και όταν επιβάλλονται πρόστιμα, δεν εισπράττονται.

Εκ μέρους του κλάδου Τροφίμων, ο Β. Ζαφείρης έκανε λόγο για επιχειρήσεις σε ρόλο "ζογκλέρ", που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη διατήρηση θέσεων απασχόλησης, στην ανταγωνιστικότητα απέναντι στους καταναλωτές και στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος. Είπε ότι ο κλάδος είναι ο μοναδικός που έχει μειώσει τιμές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Απορρυπαντικών, Γ. Βλασόπουλος, χαρακτήρισε μεμονωμένα τα φαινόμενα προϊόντων που είναι ακριβότερα στην Ελλάδα απ΄ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com