Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Οι υπηρεσίες αντέχουν...

Η βιομηχανία ήταν το μεγάλο θύμα της κρίσης. Οι 884 εταιρείες του κλάδου που δημοσίευσαν τον ισολογισμό τους μέχρι την 10η Μαΐου 2010, είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν κατά 18,7% (απώλεια εσόδων 4,2 δισ. ευρώ).



Το κόστος δεν συγκρατήθηκε, έτσι τα λειτουργικά αποτελέσματα υποχώρησαν 22%. Αποτέλεσμα, τα προ φόρου κέρδη των βιομηχάνων έπεσαν το 2009 κατά 40% (απώλεια ύψους 335 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 11,5% και διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ έναντι 1,68 δισ. ευρώ του προηγούμενου έτους.

**Πτώση 8,5% στα έσοδα του εμπορίου. Σε αντίθεση με τους βιομήχανους, οι έμποροι «προστάτευσαν» μέρος των μεικτών κερδών τους τα οποία υποχώρησαν μόλις κατά 2,2%. Παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσαν να μειώσουν τα υψηλά λειτουργικά τους έξοδα. Ετσι, παρ' ότι πλήρωσαν λιγότερα για τόκους η κερδοφορία τους υπέστη απότομη πτώση (-37,4%). Ακόμη και σε επίπεδο κερδών EBITDA οι απώλειες ήταν σημαντικές (-11,5%).

**Χρονιά-σοκ για τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς δοκιμάσθηκαν ακόμη και μεγάλοι όμιλοι που υποχρεώθηκαν να ξεκινήσουν προγράμματα απολύσεων, συγχώνευσης εργοταξίων ή να αποχωρήσουν από ξένες αγορές. Σε σύνολο 262 τεχνικών εταιρειών τα λειτουργικά έξοδα υπερκάλυψαν τα μεικτά κέρδη οδηγώντας στην εμφάνιση αρνητικών λειτουργικών αποτελεσμάτων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για δεύτερη συνεχόμενη χρήση, λόγω και των υψηλών εκπτώσεων που συνέχισαν να προσφέρουν οι εταιρείες για να πάρουν έργα.

**Σημαντικά επλήγη και ο τομέας του τουρισμού, όπου το δείγμα της ICAP μετρά 419 επιχειρήσεις. Μείωση εσόδων (-5,2%), μεγαλύτερη υποχώρηση μεικτών κερδών (-19,4%) κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών- προσφορών που δόθηκαν. Ο οξυμένος διεθνής ανταγωνισμός οδήγησε τις επιχειρήσεις σε ζημιές 2,3 εκατ. ευρώ, από κέρδη 16,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

**Συγκριτικά ανθεκτικότερος αποδεικνύεται ο τομέας των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, που εμφανίζουν μικρή (-2,8%) μείωση του κύκλου εργασιών. Τα λειτουργικά αποτελέσματα περιορίσθηκαν κατά 43,7 εκατ. ευρώ (μόλις 1,5%), γεγονός που αποδίδεται κυρίως στον περιορισμό των χρηματοοικονομικών δαπανών (κατά 237,1 εκατ. ευρώ) και των λοιπών λειτουργικών εξόδων κατά 579,9 εκατ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com