Το επίμαχο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο προκαλεί πολλαπλούς τριγμούς στους κόλπους της κυβέρνησης και η απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να μετατρέψει το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σε τροπολογία. Η φημολογία για προσφυγή στις κάλπες, η υπόθεση της Siemens, καθώς και η ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το τέλος Ιουνίου, καθώς και η «ασπίδα » του ποσού των 10 δισ. ευρώ, που αναμένεται να τοποθετηθεί για θωράκιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι τα βασικά θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φορτώνουν ως 15 χρόνια στις μητέρες. Ασφαλιστικό Δημοσίου: χαμένοι όσοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα το 2010".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πλήρης ανατροπή στο Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Περισσότερο θιγμένες οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, αλλά και οι τρίτεκνες. Εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών μέχρι το 2013. Από το 2015 συνταξιοδότηση στο 65ο έτος ηλικίας ή στο 60ό με 40 χρόνια εργασίας".
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πήρε φωτιά το Μαξίμου! Ενώ ο πρωθυπουργός παρεπιδημεί στη Ν. Υόρκη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε κατάσταση "νευρικής κρίσης" έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τα μηνύματα "ανταρσίας" που εξέπεμψαν οι βουλευτές του κόμματος για τις αλλαγές που προωθούνται σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Εν τη απουσία του κ. Παπανδρέου, η σοβαρότητα της κατάστασης εξετάστηκε, χθες, σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των Θ. Πάγκαλου, Α. Λοβέρδου, Χ. Παμπούκη, Κουτρουμάνη, Δ. Ρέππα και Γ. Πεταλωτή, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Απασχόλησης φέρεται να ενημέρωσε τους συναδέλφους του και για τα ανησυχητικά μηνύματα που λαμβάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μέσα από τις προσωπικές επαφές που επιδιώκει με τους αντιδρώντες βουλευτές του κόμματος".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τα πάνω κάτω στο ασφαλιστικό του Δημοσίου. Καθιερώνονται ενιαίοι όροι και προϋποθέσεις με τον ιδιωτικό τομέα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ενιαίους όρους συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων καθιερώνουν τα δύο νομοσχέδια για το ασφαλιστικό που παίρνουν το δρόμο για τη Βουλή. Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι θα υπάγονται σε κοινούς κανόνες, θα παίρνουν βασική, αναλογική και επικουρική σύνταξη που θα υπολογίζονται με ίδιους όρους και προϋποθέσεις γα όλους".
Η ΑΥΓΗ: "Εκβιάζουν τη Βουλή για ασφαλιστικό, εργασιακό. Άτακτη κυβερνητική υποχώρηση μετά τις αντιδράσεις: Το ΔΠ ενσωματώνεται ως τροπολογία στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στην απεγνωσμένη κίνηση τού "όλα ή τίποτα" καταφεύγει τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να εκβιάσει την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις ρυθμίσεις με τις οποίες ξεθεμελιώνονται το ασφαλιστικό και το εργασιακό καθεστώς. Μετά τις αντιδράσεις των συνδικάτων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ), την παρέμβαση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, αλλά και των αρχηγών του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και αποφάσισε, σε αλλεπάλληλες χθεσινές συσκέψεις, να μετατρέψει το Προεδρικό Διάταγμα σε τροπολογία στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φέρτε πίσω τις μίζες. Καταπέλτης ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζήτησε από τον Τάσο Μαντέλη να επιστρέψει στο Δημόσιο αυτά που πήρε από τη Siemens".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "φέρτε πίσω τις μίζες" Κεραυνοβόλησε το σύστημα χθες ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απαιτώντας να επιστρέψει ο Μαντέλης τα βρώμικα κεφάλαια της SIEMENS, σηματοδοτώντας την εκκίνηση δρακόντειας επιχείρησης της Δικαιοσύνης με στόχο όλους τους λαδωμένους από τη γερμανική πολυεθνική πολιτικούς, κόμματα, διοικητές δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, συνδικαλιστές και μεγαλοστελέχη που περιλαμβάνονται στις λίστες των μαύρων πληρωμών που θα αποκαλυφθούν από την έρευνα της Εξεταστικής".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Προσαρμογή-σοκ για τις μητέρες στο Δημόσιο. Από τα 50 στα 65 μέσα σε μόλις μία τριετία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στο 65ο έτος αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για 150.000 γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο. Τα μέτρα σοκάρουν ιδιαίτερα τις μητέρες ανηλίκων που σήμερα συνταξιοδοτούνται στο 50ό έτος ενώ ως και το 2013 το όριο θα ανέλθει κατά 15 χρόνια, στο 65ο έτος, αφαιρώντας τους ουσιαστικά το δικαίωμα της πρόωρης εξόδου. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, στο οποίο επίσης προβλέπεται ότι από το 2015 θα εφαρμοστεί και στο Δημόσιο ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εμπαιγμός οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές της συμπολίτευσης αντιδρούν στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων αν και τις ψήφισαν στο μνημόνιο". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα στην κυβέρνηση και στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο αναζητεί κάποιες "διεξόδους" εκτόνωσης που φαίνεται ότι θα είναι οι περιορισμένες μικροδιευθετήσεις εντυπωσιασμού στο Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά".
ΕΘΝΟΣ: "Όλοι στα 65 και μείωση στις συντάξεις. Ανατροπές για τους δημοσίους υπαλλήλους με διαδικασίες - εξπρές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σαρωτικές αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις στο δημόσιο τομέα φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι αλλαγές που κλείνουν τις πόρτες εξόδου για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος, ξεκινούν το 2011 και θα ολοκληρωθούν με διαδικασίες - εξπρές".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Να παραιτηθεί ο υποναύαρχος Νίκος Κρυονερίτης που συναίνεσε να μετατραπεί το ιστορικό "Γεώργιος Αβέρωφ σε Θωρηκτό νάιτ κλαμπ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ατίμωσαν το ένδοξο παρελθόν ενός πλοίου που έσωσε την Ελλάδα. Καθύβρισαν την Ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού. Γελοιοποίησαν τα ιερά μας σύμβολα. Απαξίωσαν κάθε έννοια τιμής, ευγνωμοσύνης, αλλά και ιστορικής μνήμης".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Όλο το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό και την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Όπως το ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έως και την 31η Δεκεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, με βάση το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα επίσης με ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται (για άνδρες και γυναίκες) στα 65 έτη για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από τον Ιανουάριο του 1998 και μετά ή έχουν διοριστεί από τον Ιανουάριο του 1983 και μετά".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρίχνει το γάντι στους βουλευτές του. Εκβιασμός του πρωθυπουργού σε όσους αντιδρούν στο "Εργασιακό Νταχάου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "με εκβιασμό απάντησε χθες ο πρωθυπουργός στις ενστάσεις και τις πιέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα για το εργασιακό, αποφασίζοντας να περάσει τελικά με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ενσωματωθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο".
ΕΣΤΙΑ: "Επιστρέφουν οι λαϊκιστές. Παρεμποδίζουν την λήψη των αναγκαίων μέτρων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτωχεύσεως. Ο κύριος λόγος που έφθασε εκεί είναι ο λαϊκισμός. Επί δεκαετίες οι λαϊκιστές παρεμπόδιζαν την λήψη μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας και του ελληνικού δημοσίου".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στη δοκιμασία της Βουλής το εργασιακό. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο μετά τη θύελλα που προκλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην κατάθεση των προωθούμενων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις ως νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατέληξε το ιδιότυπο πινγκ πονγκ , που εξελίχθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Τη σχετική απόφαση έλαβε χθες από τη Νέα Υόρκη, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και αφού είχε προηγηθεί σειρά διαβουλεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στο γραφείου του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και νέος γύρος αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Μέχρι το 2013 η εξίσωση των ορίων...συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Οι τελικές ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών που κατατίθεται στη Βουλή και επιφέρει και άλλες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Όπως και στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό του υπουργού Εργασίας έτσι και σε αυτό προβλέπεται ότι μετά το 2015 κανένας δεν θα συνταξιοδοτείται πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Παράλληλα, από το 2015 και μετά θα εφαρμόζεται και στο δημόσιο ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης".
ΤΑ ΝΕΑ: "Άνδρες, γυναίκες όλοι στα 65. Νέο Ασφαλιστικό και στο Δημόσιο".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "τεράστια ανατροπή στον οικογενειακό προγραμματισμό των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και των συνταξιούχων του Δημοσίου, επιφέρει το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών -γυναικών. Υπολογίζεται ότι για τις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο θα υπάρξει επιβάρυνση έως και 15 χρόνων για την έξοδο από την υπηρεσία, ενώ και οι συντάξεις μειώνονται από 15% έως 30%. Την ίδια στιγμή, η τρόικα πιέζει για ακόμα πιο σκληρές αλλαγές του ασφαλιστικού στον ιδιωτικό τομέα".
Η ΝΙΚΗ: "Καθοδική πορεία δίχως...φρένα. Θα πέσουμε όλοι μαζί, προειδοποιεί ο Γιώργος τους βουλευτές του".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ρίχνει το ..γάντι στους διαφωνούντες ο πρωθυπουργός και φέρνει το Εργασιακό για ψήφιση στη Βουλή. Ψάχνει διέξοδο σε εκλογές, συγκυβέρνηση και ανασχηματισμό".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να τιμωρήσει ο λαός την κυρίαρχη πολιτική και το μνημόνιο".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα νέα όργανα που γέννησε ο "Καλλικράτης" είναι τοπικοί μηχανισμοί της εξουσίας των μονοπωλίων, που υπηρετεί τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη δίψα της κερδοφορίας των επιχειρηματιών."
Η ΧΩΡΑ: "Κρας τεστ με τον τρόμο της κάλπης, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συρρίκνωση δημοτικότητας της κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κυβέρνηση τρέμει την αντίδραση των βουλευτών της. Φοβάται την λαϊκή ετυμηγορία και φέρνει ασφαλιστικό και εργασιακό στη Βουλή υπό τον φόβο της καταψήφισης. Ο Γ. Παπανδρέου εκβιάζει ωμά με εκλογές που θα γίνουν με λίστα."
City Press: "Η μπάλα ενώνει αλλά και διχάζει".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πριν από 16 χρόνια και μία ημέρα στη Βοστώνη των ΗΠΑ η εθνική ομάδα έδινε έναν ιστορικό αγώνα κόντρα στην Αργεντινή. Ήταν το πρώτο της παιχνίδι σε τελικά φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν και το αποτέλεσμα, 4-0 υπέρ των Λατινοαμερικανών, ήταν απογοητευτικό και στάθηκε το ξεκίνημα για μια ανάλογων συναισθημάτων, τραυματική διοργάνωση για τη "γαλανόλευκη".
Metro: "Επιχείρηση εκτόνωσης των αντιδράσεων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αλλαγή πλεύσης, για να καμφθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της, αλλά και γενικότερα, αποφάσισε η κυβέρνηση ενόψει της σημερινής εμφάνισης του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις επίμαχες προωθούμενες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "8 ανατροπές και σύνταξη στα 65 με το νέο ασφαλιστικό στο Δημόσιο".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Μποτιλιάρισμα αξίας 600 εκατ. ευρώ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Καθημερινά χάνονται 136.500 εργατοώρες, δηλαδή 17.063 μεροκάματα".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Crash test για ΠΑΣΟΚ και λαό. Στη βουλή τελικά η ψηφοφορία για τις αλλαγές στα εργασιακά".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Σχέδιο επενδύσεων 16 δισ. σε ΑΠΕ μέχρι και το 2020".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2020, που θα αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ από 4.500MW που είναι σήμερα σε 15.000MW, προβλέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην έκθεσή του για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για 20% συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τραπεζικό Ταμείο εκτάκτου ανάγκης."
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με ασπίδα προστασίας 10 δισ. ευρώ αλλά και ιδιαίτερα αυστηρούς όρους θωρακίζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέναντι σε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους κεφαλαιακής επάρκειας. Σύμφωνα με το σχέδιο, το Ταμείο, που θα συσταθεί έως τα τέλη Ιουνίου, θα διαθέτει αυξημένο ρόλο και λόγο στη λειτουργία των τραπεζών εκείνων που θα ζητήσουν τη συνδρομή του".
ΚΕΡΔΟΣ: "Με νόμο και μικροβελτιώσεις οι ανατροπές στα εργασιακά. Μετατρέπεται σε νομοσχέδιο το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε μικροδιευθετήσεις επί της ουσίας των προλεπομένων στο Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και σε μια κίνηση εντυπωσιασμού προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Η κίνηση "εντυπωσιασμού" , που μελετήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μαξίμου ,είναι να μετατραπεί το Προεδρικό Διάταγμα σε νομοσχέδιο και να ψηφιστεί από τη Βουλή, ώστε να διαθέτει τη "δημοκρατική νομιμοποίηση" που επιβάλλεται και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ασπίδα προστασίας για τις ελληνικές τράπεζες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ασπίδα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίζοντας την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που θα δοκιμαστούν από την κρίση, συνιστά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ιδρύεται μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Το Ταμείο θα έχει κεφάλαιο 10 δισ. ευρώ και θα εντάσσονται σε αυτό υποχρεωτικά οι τράπεζες που δεν καλύπτουν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις."