Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ερχονται και νέες περικοπές το φθινόπωρο

Πέραν των προσεχών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, με στόχο εντός του Ιουνίου να «περάσει» το νομοσχέδιο από το αρμόδιο τμήμα της Βουλής (θα ακολουθήσει το ασφαλιστικό του Δημοσίου) και τον Ιούλιο από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου, οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα συνεχιστούν σαν «ουρές» και το φθινόπωρο.


Το πρώτο θέμα που τίθεται είναι οι επικουρικές συντάξεις. Εδώ κυριαρχεί το ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 20% έως 30% ή και 40% σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις. Και αυτό καθώς η τρόικα επιμένει να συνυπολογίζεται σαν δημόσια δαπάνη. Δηλαδή οι εκροές για συντάξεις συνολικά να μην ξεπερνούν το 16% του ΑΕΠ το 2060 από 13,5% σήμερα. Σε κάθε περίπτωση ο περιορισμός της ανταποδοτικής σύνταξης θα επηρεάσει αρνητικά και τις επικουρικές οι οποίες, υπολογίζονται ως ποσοστό των κύριων. Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών οι οποίες θα καταδείξουν την ευχέρεια των ταμείων να χορηγούν συντάξεις άνω του 20%. Διαφορετικά, αυτό το ποσοστό θα περιορίζεται ανάλογα.

Το υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με το επικουρικό των τραπεζών (ΕΤΑΤ), το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί υπέρ των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και χορηγεί συντάξεις έως και 6.000 ευρώ (σε διευθυντικά στελέχη). Παράλληλα δίνει συντάξεις ακόμη και με 20 έτη στο 38ο έτος (μητέρα με ανήλικο). Το «παράθυρο» αυτό χρησιμοποιεί κυρίως η Εμπορική για να μειώσει το μισθολογικό κόστος.

** Επίσης το φθινόπωρο θα ξεκαθαρίσει ποια από τα πλασματικά έτη θα αναγνωρίζονται για τη συμπλήρωση της 40ετίας για συνταξιοδότηση στο 60ό έτος. Οπως πόσα έτη θητείας θα περιλαμβάνονται (σήμερα δεν ισχύει η αναγνώριση του στρατού πριν το 58ο έτος και οπωσδήποτε όχι για την έξοδο με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας), αν ο πλασματικός χρόνος ανατροφής τέκνων αυξηθεί από τους 3,5 μήνες (σημερινή παροχή προς τις μητέρες), πόσοι μήνες εκπαιδευτικής άδειας θα προβλέπονται για τη συμπλήρωση των 40 ετών, αν θα περιλαμβάνεται περισσότερος χρόνος ανεργίας από τα 200 ένσημα σήμερα. Συνολικά αναμένεται να διαμορφωθεί ένα «καλάθι» με τις δυνατότητες αναγνώρισης πλασματικού χρόνου με οροφή τα 5 έτη.

** Ως προς τη διαδοχική θα προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού με συντελεστή ωρίμανσης κατά 0,06% το χρόνο και 1,8% την 30ετία. Το νέο καθεστώς θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2011.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com