Δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο η προώθηση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς να «περάσει» με τροπολογίες μέσα από τη Βουλή, όπως φέρεται να επιμένει ο Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να μην εισπράξει αποκλειστικά το «ανάθεμα» της κοινωνίας. Το ενδεχόμενο εξετάστηκε και σε σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να προωθήσει τις νέες εργασιακές σχέσεις με επιμέρους αλλαγές στα Προεδρικά Διατάγματα.
Πρόθυμος να καταθέσει τις προωθούμενες αλλαγές στη Βουλή εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου.
"Ακούμε τις απόψεις που εκφράζονται περί αντισυνταγματικότητας και γι' αυτό τον λόγο βρισκόμαστε σε φάση διαλόγου", σημείωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Επίσης δήλωσε πως η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εξετάζουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους εργαζόμενους άνω των 50 ετών που ενδεχομένως βρεθούν εκτός της αγοράς εργασίας.
Ερωτηθείς δε, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν "ανταρσίες" από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για τα Εργασιακά, στην περίπτωση που οι ρυθμίσεις έρθουν στη Βουλή, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Δεν συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και όσοι διακινούν τέτοια σενάρια, το κάνουν για τους δικούς τους λόγους".
Οι τελικές αλλαγές σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Οι έντονες αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί όσον αφορά στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια μαραθώνιας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Θ. Πάγκαλο και με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.
Στο ενδεχόμενο, που φέρεται να επιδιώκει ο Ανδρέας Λοβέρδος, να προωθηθούν οι ρυθμίσεις με τροπολογίες, μέσα από τη Βουλή, και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει την επιμήκυνση του χρόνου προειδοποίησης για τις απολύσεις, τη δημιουργία αντικινήτρων για απολύσεις εργαζομένων άνω των 50 ετών, την ενεργοποίηση της διαιτησίας και τη διασφάλιση ότι ο ΟΑΕΔ θα καλύψει τη διαφορά στις αμοιβές των νεοεισερχόμενων στην εργασία.