Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΤτΕ: Συνεχίζονται οι πιέσεις στο εξωτερικό έλλειμμα της χώρας

Πλεόνασμα είχε τον Μάιο το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, με τις «πλάτες» των κοινοτικών κονδυλίων. Ωστόσο το πρώτο πεντάμηνο το έλλειμμα αυξήθηκε λόγω των εισαγωγών ακριβότερων καυσίμων και της μείωση της τουριστικής κίνησης. Τον Μάιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ροές προϊόντων και υπηρεσιών) παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 250 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,932 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009.


Η πολύ θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κυρίως στη μεγάλη εισροή κοινοτικών πόρων (από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για την καταβολή άμεσων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ, η οποία αναμενόταν).

Υπήρξαν όμως και άλλες βελτιώσεις. Παρατηρήθηκε μείωση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου των εισοδημάτων και αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών (λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 198 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 95 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2009).

Διαφορετική είναι η εικόνα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2010. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 399 εκατ. ευρώ ή 3,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και διαμορφώθηκε σε 12,6 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτός πλοίων και καυσίμων περιορίστηκε κατά 651 εκατ. ευρώ.

Οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 8,8%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 11,5%.

Τον Μάιο οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 69 εκατ. ευρώ.

Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά εισροή 50 εκατ. ευρώ από τη μητρική εταιρία CHABANA SA (Πολωνία) για την αγορά νέων μετοχών της θυγατρικής της στην Ελλάδα HELLENIC STEEL.

Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή 178 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή της κατηγορίας αυτής αφορά την εκροή 99 εκατ. ευρώ για την προικοδότηση του υποκαταστήματος της EUROBANK στην Πολωνία EFG EUROBANK ERGASIAS SA POLKA A.K.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com