Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Προς απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου

Το σπάσιμο του μονοπωλίου των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη λιανική αγορά προωθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς αερίου, που αναμένεται να καταθέσει τον Σεπτέμβριο στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας.



Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση, για την οποία η χώρα έχει λάβει ολιγόμηνη παράταση, καθώς η μεταρρύθμιση συμπεριλαμβανόταν στα «προαπαιτούμενα» του Ιουνίου.

Με τη νομοθετική παρέμβαση διαχωρίζονται οι δραστηριότητες διαχείρισης δικτύου και προμήθειας αερίου, που σημαίνει ότι και τρίτοι προμηθευτές θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην πώληση αερίου εντός των γεωγραφικών ορίων των τριών ΕΠΑ, Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, οι οποίες σήμερα έχουν το μονοπώλιο.

Ως την 1η Ιουλίου 2015 η καθεμία από τις τρεις ΕΠΑ θα πρέπει να έχει διαχωριστεί στα δύο, ενώ το νομοσχέδιο θα προβλέπει και τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στις εταιρείες για την απώλεια του μονοπωλίου τους.

Ας σημειωθεί ότι κάτοχος του 49% και μάνατζερ της ΕΠΑ Αττικής είναι η Shell και των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας η ιταλική ΕΝΙ. Το μονοπώλιο των ΕΠΑ στη λιανική ήταν κατοχυρωμένο περίπου ως το 2030 από τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο κατά την ίδρυσή τους, σε αντάλλαγμα της υποχρέωσης να αναπτύξουν το δίκτυο στις περιοχές τους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com