Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και η υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, απασχολούν κατά κύριο λόγο τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φλερτ 700 εκ. ευρώ για γάμους τραπεζών. Η πρόταση Σάλλα για ΑΤΕ-Ταμιευτήριο ανοίγει το παιχνίδια των συγχωνεύσεων"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με την διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που πυροδότησε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ανοίγει εσπευσμένα το παιχνίδι των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Από την κυβέρνηση εξαρτάται πλέον πότε θα ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός, η οποία θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τις αποκρατικοποιήσεις. Αντιδρούν με 24ωρη απεργία σήμερα οι εργαζόμενοι στις δύο τράπεζες. Θετικά βλέπει την κίνηση και η Ν.Δ.".

Οι πρωινές εφημερίδες

Η ΑΥΓΗ: "Πεσκέσι στις τράπεζες και οι αγρότες"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κυβέρνηση αποσύρεται από τον αγροτικό τομέα και στήνει τραπεζικό τσιφλίκι στην αγροτική οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο συζητεί την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έναντι 700 εκ. Απεργία στην Αγροτική, υπό κατάληψη το Τ.Τ. Με ένα διπλό χτύπημα η κυβέρνηση παραιτείται από κάθε προσπάθεια ελέγχου του τραπεζικού τομέα".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Σεισμικές αλλαγές μετά την πρόταση Σάλλα. Υπερτράπεζα από Πειραιώς, ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο"

"Μεγάλες αλλαγές πυροδοτεί στο τραπεζικό σύστημα η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλα για την εξαγορά αντί 701 εκατ. ευρώ της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην ΑΤΕ και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Την πρόταση εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση καθώς αποτελεί σημαντικό βήμα για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση", επισημαίνει η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αφετηρία αλλαγών στις τράπεζες. Πρόταση της Πειραιώς για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κίνηση αυτή, παρά τα κενά που παρουσιάζει, μπορεί να έχει αφετηρία προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα. Από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση και τρίτων ενδιαφερομένων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, αφού θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αποκρατικοποιήσεων, με την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει να εκτιμήσει την ή τις προτάσεις που θα κατατεθούν".

Η ΝΙΚΗ: "Η κότα έκανε το αβγό! Ο Σάλλας 'χτυπάει' ΑΤΕ-Τ.Τ. με λεφτά του Δημοσίου"

"Απαγορευμένες... δια ροπάλου από την Κομισιόν οι εξαγορές από τράπεζες που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις. Η τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει 3,17 δισ. ευρώ από το Δημόσιο και προσφέρει 700 εκ. για τον έλεγχο των δύο κρατικών τραπεζών. Σοβαρά ερωτήματα νομιμότητας και για τα δικαιώματα των μικρομετόχων", σημειώνει η εφημερίδα.

Ο ΛΟΓΟΣ: "'Διπλή πρόταση' της Τράπεζας Πειραιώς... για Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αλλάζουν τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο νέος Όμιλος, εάν η πρόταση τύχει της αποδοχής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα είναι από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Σάλλας".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πουλημένη στο κεφάλαιο η ΓΣΕΕ υπέγραψε τριετή σύμβαση μείωσης μισθών"

"Μετά την καρατόμηση των συντάξεων από την κυβέρνηση, βιομήχανοι, μεγαλοεργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε απόλυτη συμφωνία κατακρεουργούν και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επιβάλλοντας πάγωμα των μισθών και επί της ουσίας μείωση του εργατικού εισοδήματος για την τριετία 2010-2012", επισημαίνει η εφημερίδα.

Οι απογευματινές εφημερίδες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η πρώτη μεγάλη συγχώνευση Τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς απορροφά την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο!"

"Το χορό των συγχωνεύσεων ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο πρόεδρος της τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας, αιφνιδίασε χθες το πρωί την αγορά κάνοντας πρόταση - για την οποία έλαβε γνώση το υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Τετάρτης- να εξαγοράσει με τίμημα 701 εκατ. ευρώ τα ποσοστά του Ελληνικού Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα (77,31%) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (33,04%), με σκοπό την δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού Ομίλου", σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πρόταση αφετηρία για μεγάλες συμφωνίες"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε πλήρη ανατροπή του τραπεζικού χάρτη της χώρας οδηγεί η αιφνιδιαστική πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση του ελέγχου της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ταυτόχρονα, η υλοποίηση του μεγαλύτερου 'deal' στην ελληνική οικονομία θα αλλάζει ριζικά τις σχέσεις των αγροτών με την Αγροτική Τράπεζα, αλλά και των μικροκαταθετών με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς αμφότερες οι τράπεζες φεύγουν από τον κρατικό έλεγχο. Επίσης, η δημιουργία ενός τεράστιου τραπεζικού ομίλου μεταβάλλει και τους όρους ανταγωνισμού στην αγορά επιτοκίων, δανείων και καταθέσεων".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αλλάζει ριζικά το σκηνικό στις τράπεζες και την Οικονομία"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "νέα δεδομένα στον τραπεζικό χάρτη της χώρας αναμένεται να φέρει η πρόταση για ταυτόχρονη εξαγορά Αγροτικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τίμημα 701 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, εφ' όσον γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, η οποία δηλώνει ότι 'την εξετάζει σοβαρά'".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σάλος για την πιθανή συνένωση τραπεζών. Η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέο τοπίο στον τραπεζικό χώρο δημιουργεί η πρόταση του κ. Μ. Σάλλα για εξαγορά ποσοστού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ATEbank με τίμημα 701 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση, η Ν.Δ. και ο ΛΑ.Ο.Σ. συμφωνούν, αρκεί να υπάρξουν διαφάνεια και δημόσιο όφελος, ενώ η Αριστερά αντιδρά μιλώντας για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι εργαζόμενοι εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις".

ΕΘΝΟΣ: "Σωσίβιο για τον 13ο και τον 14ο μισθό. Απώλειες 10% για τους εργαζόμενους στην 3ετία από την νέα σύμβαση"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε τριετή συμφωνία κατέληξαν χθες οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ. 'Πάγωμα' μισθών για φέτος. Αυξήσεις 1,5% το 2010 και 1,7% το 2011. Το 10% φτάνουν οι απώλειες για τους εργαζομένους στην τριετία. Προωθείται ρύθμιση για αύξηση της διάρκειας του επιδόματος ανεργίας από 12 σε 18 μήνες. Παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν με ιδιαίτερη ένταση τον τελευταίο καιρό, διασώθηκε ο 13ος και ο 14ος μισθός για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στη... σάλα της αγωνίας οι Έλληνες αγρότες"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "βόμβα πολλών μεγατόνων ήταν η είδηση για τους αγρότες ότι η Αγροτική Τράπεζα πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Η Τράπεζα που είχε ως αποστολή την εξυπηρέτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Χώρας πρόκειται να περάσει στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Ο Δημόσιος Χαρακτήρας της χάνεται".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πώς ρήμαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία οι πολιτικοί μας. Η λεηλασία των αποθεματικών τους με 'έξυπνους' και ακίνδυνους τρόπους"

"Πριν από το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων υπήρξε η κατάθεση των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος με πολύ χαμηλό επιτόκιο και η λεηλασία στο Χρηματιστήριο. Οι πολιτικοί μας αύξησαν τη συμμετοχή των Ταμείων σε χρηματιστηριακές 'υποθέσεις' και στα αμοιβαία κεφάλαια, ενώ το Χρηματιστήριο κατέρρεε. Οι πολιτικοί μας έχουν αφήσει στο απυρόβλητο εργοδότες που χρωστούν στα Ταμεία δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτά δεν τα διεκδικεί κανείς", επισημαίνει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανάβει φωτιές η πρόταση Σάλλα. Ζητά την εξαγορά Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "όπως και να έχει το πράγμα πάντως, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανοίγει δυναμικά το χορό των από καιρό αναμενόμενων συγχωνεύσεων και εξαγορών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τον οποίο έχουν υποστηρίξει δημοσίως τόσο η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το ΔΝΤ και η Ε.Ε.. Η κίνηση Σάλλα μπορεί να χαρακτηρισθεί στρατηγικά υπολογισμένη και πολυεπίπεδη, καθώς μέσω αυτής ενισχύει την Τράπεζα Πειραιώς εν μέσω των αντίξοων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και ποικίλων επερχόμενων δοκιμασιών (stress tests κλπ). Παράλληλα, αποκτά προβάδισμα στην κούρσα των ιδιωτικοποιήσεων".

ΕΣΤΙΑ: "Αλλάζει το κλίμα στην οικονομία. Η πρότασις εξαγοράς κρατικών τραπεζών"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "χθες συνέβησαν δύο γεγονότα τα οποία αλλάζουν προς το καλύτερο το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Το πρώτο ήταν η δημόσια πρότασις της Τραπέζης Πειραιώς για εξαγορά του 77% και του 33% αντιστοίχως της Αγροτικής Τραπέζης και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των οποίων τον έλεγχο κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Το δεύτερο γεγονός ήταν η υπογραφή εθνικής συλλογικής συμβάσεως εργασίας τριετούς διαρκείας, από τους κοινωνικούς εταίρους".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σκληρό πόκερ για τις τράπεζες. Η Πειραιώς θέλει Αγροτική και ΤΤ-έντονο παρασκήνιο"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "καταλύτης επιτάχυνσης των αλλαγών στον τραπεζικό χάρτη της χώρας είναι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 'Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων διαδικασιών', απάντησε το υπουργείο Οικονομικών, 'δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιτάχυνσης των αλλαγών στον τραπεζικό χάρτη' εκτιμούν οι τραπεζίτες, που ετοιμάζουν... αντεπίθεση. Έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : "Φως στο τούνελ από την Πειραιώς. Προσφορά 701 εκατ. ευρώ για Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "θετικά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πρόταση εξαγοράς που αλλάζει το σκηνικό. Κλίμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία. Εύσημα και από Eurogroup-ΔΝΤ, παρά τον πονοκέφαλο που προκαλούν τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ".

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Γύπες για το ΙΚΑ! Βερόπουλος- Ερυθρός Σταυρός. Κάτι ξέρουν και στο εξωτερικό και μιλούν για 'καθάρματα' του Κ. Καραμανλή και της ελληνικής κατάρρευσης"

"Η αλυσίδα μέσα στους 25 πρώτους με 7 εκατομμύρια οφειλή. Ο Ανδρέας πήρε 5 εκατομμύρια να τα δώσει αλλά... τα έδωσες Ανδρέα ή το ξέχασες;", διερωτάται η εφημερίδα.

Η ΧΩΡΑ: "Στο δρόμο χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Έρχεται σύντομα και Καλλικράτης στο Δημόσιο"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τώρα που ψηφίστηκε το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους Δημοσίους υπαλλήλους, άνοιξε για την κυβέρνηση ο δρόμος για το επόμενο βήμα που είναι η εφαρμογή του νέου Καλλικράτη".

Οι οικονομικές εφημερίδες

ΕΞΠΡΕΣ: "Προσφορά 701 εκατ. ευρώ για εξαγορά Τ.Τ. - ATEbank"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η μεγαλύτερη τράπεζα στην ελληνική αγορά και η δεύτερη ως προς τις δραστηριότητες και την παρουσία στο εξωτερικό δημιουργείται, με την προϋπόθεση αποδοχής από την κυβέρνηση της πρότασης του ομίλου Πειραιώς για κοινό σχήμα των πιστωτικών ιδρυμάτων Πειραιώς, ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Άνοιξαν τα deals στις τράπεζες. Πρόταση Πειραιώς για ΤΤ και Αγροτική"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανοίγει ο χορός των ανακατατάξεων στο τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποτίμηση ΤΤ και ΑΤΕ και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διενέργεια διαγωνισμού".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ο κ. Σάλλας τάραξε τα νερά. Τι σημαίνει η πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά της ATEBANK και του ΤΤ"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα για συντονισμένη διπλή εξαγορά του 77% της Αγροτικής και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τάραξε χθες τα νερά στην αγορά, δημιουργώντας ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης περί αποκρατικοποιήσεων και προκαλώντας ευφορία στη Σοφοκλέους".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ATEbank και Ταμιευτήριο στο στόχαστρο της Πειραιώς"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το πρώτο πιόνι στην τραπεζική σκακιέρα κίνησε χθες η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την ταυτόχρονη και συνδυαστική εξαγορά της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αναμένεται η σύγκληση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η πρόταση, η οποία ώθησε χθες το χρηματιστήριο σε κέρδη 2,22%".

Οι δωρεάν εφημερίδες

City Press: "Ανατροπή Σάλλα στον τραπεζικό χάρτη"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με ηχηρό τρόπο άνοιξε χθες επίσημα στην Ελλάδα η συζήτηση - που εδώ και αρκετό καιρό 'σιγοβράζει' στο παρασκήνιο - για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο, με την πρόταση που υπέβαλε στην κυβέρνηση η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του 77,31% της ATEbank, με το προσφερόμενο τίμημα να ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ και να προβλέπεται ότι θα καταβληθεί σε μετρητά".

Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Υπογράφηκε τριετής σύμβαση εργασίας. Μείωση μισθών. Έκρηξη ανεργίας"

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Η Τράπεζα Πειραιώς αλλάζει το κλίμα. Πρόταση για εξαγορά ΑΤΕ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου"

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μαλλιά κουβάρια για 6,5 εκ. ευρώ. Μάχες στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης"

 
website counter
friend finderplentyoffish.com