Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Oι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα αλλά και η γενικότερη πορεία της οικονομίας και οι αποκαλύψεις «σκανδάλων», απασχολούν κατά κύριο λόγο τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.



Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ρετάρει η κρατική μηχανή"

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "συμπτώματα διάλυσης εμφανίζει το Δημόσιο ύστερα από τις περικοπές, τις απολύσεις συμβασιούχων και το κύμα φυγής λόγω Ασφαλιστικού. Ένας στους τρεις διευθυντές συνταξιοδοτείται. 20.000 υπάλληλοι ζήτησαν σύνταξη το τελευταίο 6μηνο. Στην πολεοδομία 100 μηχανικοί χειρίζονται 500.000 φακέλους. Λυγίζουν τα ΚΕΠ από την πληθώρα των αιτήσεων των πολιτών. Κλειστές πόρτες για χιλιάδες νήπια στους δημοτικούς σταθμούς".

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής: "Θα πληρώσουμε πάλι την κρίση των τραπεζών; Σε κρίσιμη καμπή η κυβέρνηση"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "χωρίς συμφωνίες με την κυβέρνηση, κάτω από το τραπέζι, είναι αδύνατον να υλοποιηθεί η πρόταση της Πειραιώς. Πώληση χωρίς ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό δεν μπορεί να γίνει. Μεγάλο εμπόδιο στο deal, το ευρωπαϊκό σύμφωνο 'Βασιλεία ΙΙ'. Στα 1.270 δισ. ευρώ οι προνομιούχες μετοχές που θα είναι στον έλεγχο του κράτους στο νέο σχήμα, ακόμα και αν υλοποιηθεί η πρόταση Σάλλα! Συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Σούπερ deal ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα. Κλείνει το μάτι σε Alpha και Eurobank, βλέπει και ξένους"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ύστερα από την συνδυασμένη πρόταση Σάλλα για εξαγορά πακέτου της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η σκυτάλη της τραπεζικής αναδιάρθρωσης περνάει στην Εθνική Τράπεζα. Ανώτερα στελέχη της μεταδίδουν ότι πρόκειται να κινηθούν σύντομα. Κατά τα φαινόμενα, είτε θα αναβιώσει το φλερτ του 2001 με την Alpha Bank είτε θα επιδιωχθεί συγχώνευση με τη Eurobank".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ερωτήματα και τριγμοί για ΑΤΕ και Τ.Τ."

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "κρίσιμα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν, σχετικά με την πρόταση εξαγοράς του 77% της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος (ΑΤΕ) και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) από την Τράπεζα Πειραιώς, διατυπώνονται από την επόμενη μέρα της ανακοίνωσής της, ενώ οι εξελίξεις προκαλούν τριγμούς και σε πολιτικό επίπεδο".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αδυναμία παιδικών σταθμών να καλύψουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Τεράστιες ευθύνες ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και εκπροσώπων τους στους δήμους"

"Χιλιάδες λαϊκές, εργατικές οικογένειες, νέα ζευγάρια βρίσκονται μπροστά σε ένα εκρηκτικό αδιέξοδο, αφού το εισόδημά τους μειώνεται δραστικά, ενώ με την κατάσταση που διαμορφώνεται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ένας μεγάλος αριθμός αυτών των οικογενειών δε θα μπορούν να στείλουν το παιδί τους σε αυτούς. Οι δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα κάλυψης όλων των αναγκών, αφού, λόγω συρρίκνωσης των δαπανών σε κοινωνικές υπηρεσίες, μειώνουν το προσωπικό τους. Ενώ αυξάνονται οι αιτήσεις για κάλυψη των εργατικών, των λαϊκών οικογενειών, κλείνουν παιδικούς σταθμούς, με ευθύνη της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και των εκπροσώπων τους στις διοικήσεις των δήμων", επισημαίνει η εφημερίδα.

Η ΝΙΚΗ (της Δημοκρατίας): "'Χέρι' σε καταθέσεις 35 δισ. θέλει να βάλει ο Σάλλας. Τραπεζικός εμφύλιος για τα... μάτια του Τ.Τ.με φόντο την ΑΤΕ"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "τώρα αρχίζει ο πραγματικός 'πόλεμος' των τραπεζιτών σύμφωνα με τραπεζικό υψηλόβαθμο στέλεχος ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση οι άλλοι τραπεζίτες και κυρίως ο όμιλος Λάτση, δε θα αφήσουν τον Μιχάλη Σάλλα να πάρει αμαχητί το μεγάλο δίκτυο και την 'λίμνη' καταθέσεων του Τ.Τ., σε μία περίοδο μάλιστα που η έλλειψη ρευστότητας είναι το υπ΄αριθμόν πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών και μάλλον θα είναι και για τα επόμενα χρόνια".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Στις επιταγές της 'τρόικας' προσκρούουν οι οριακές αυξήσεις και τα επιδόματα"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κυβερνητική ικανοποίηση για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία προβλέπει συμβολικές αυξήσεις για το 2011 και 2012, κατ΄αναλογία με το δείκτη πληθωρισμού της ευρωζώνης, και μιας κάποιας μορφής 'διασφάλιση' του 13ου και του 14ου μισθού, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς από την πιστή εφαρμογή του και μόνο εξαρτάται η συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας μας και η πιθανότητα διάσωσης από τη χρεωκοπία".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παίρνουν... φύλλο πορείας 180.000 δημ. υπάλληλοι!"

"'Φύλλο πορείας" προς τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου ήδη παρατηρούνται τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω μαζικών απολύσεων των συμβασιούχων, τα οποία δεν μπορούν να αναπληρωθούν λόγω του 'παγώματος' των προσλήψεων, αναμένεται να λάβουν μέσα στην προσεχή διετία περισσότεροι από 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι", σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Κερδισμένοι και χαμένοι. Ασφαλιστικό Δημοσίου - Τα νέα όρια ηλικίας"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ενιαίοι όροι και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Επικουρικές: το μέλλον διαγράφεται... ιδιαίτερα δυσοίωνο. Η πλήρης εξομοίωση του καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ήταν τελικά το κλειδί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του ασφαλιστικού του Δημοσίου στη Βουλή. Οι ενιαίοι κανόνες και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα κοινά όρια ηλικίας και ο ίδιος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 δημιουργούν στη συντριπτική πλειοψηφία ασφαλισμένους μίας ταχύτητας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Πότε θα πάρουν σύνταξη γυναίκες και μητέρες ανηλίκων"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι μεγάλες χαμένες της γενικότερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα), που τελικά κατάφερε να περάσει η κυβέρνηση και να κάνει νόμο του κράτους, είναι οι γυναίκες και οι μητέρες ανηλίκων. Για την κατηγορία αυτήν των ασφαλισμένων, οι αλλαγές είναι ιδιαίτερα επώδυνες καθώς αυξήθηκαν σημαντικά -έως και 15- χρόνια τα όρια ηλικίας, μειώνονται οι συντάξεις τους και άλλαξαν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Ενθαρρύνουμε ανοιχτά την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη ανοίγει τα χαρτιά του"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες θα εξεταστεί η πρόταση της Πειραιώς, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Χρυσόστομε λες όχι στο σύμβολο της πίστης!"

Η εφημερίδα παραθέτει "ανοικτή επιστολή στον μητροπολίτη Μεσσηνίας από τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημ. Τσελεγγίδη".

Η ΕΠΟΧΗ: "Βατοπέδι του ΠΑΣΟΚ. Με δανεικά από Τ.Τ. και ΑΤΕ θα αγοράσουν τους... δανειστές τους! Δώρο στους τραπεζίτες η λαϊκή αποταμίευση και η αγροτική γη"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η πρόταση εξαγοράς της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ και του Τ.Τ., αν υλοποιηθεί, δημιουργεί ένα τεράστιο πολιτικό αλλά και οικονομικό σκάνδαλο αφού σπεύδει να ικανοποιήσει κατευθύνσεις πλήρους εξοβελισμού του κράτους από τον τραπεζικό τομέα αλλά και να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Χρυσές δουλειές του Γιώργου στέλνουν χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, όπως καταγγέλλουν τα ιστορικά στελέχη του κινήματος και δεκάδες συνδικαλιστές"

"Οι χρυσές συμφωνίες εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει βιώσει η Ελλάδα ύστερα από την κατοχή και τον εμφύλιο, φαίνεται να βρίσκονται σήμερα στην ημερήσια διάταξης της κυβέρνησης", σύμφωνα με την εφημερίδα.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ενώ το 64% του κόσμου απορρίπτει συνολικά το πολιτικό σκηνικό... απότομη κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ δείχνουν τα γκάλοπ"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το τίμημα της συντριπτικής απαξίωσης που πληρώνει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα ύστερα από δεκαετίες εξάπλωσης της καθεστωτικής διαφθοράς και της πελατειακής σαπίλας ολοκληρώνεται με τον σαρωτικό αντίκτυπο της δημοσκοπικής κατρακύλας του ΠΑΣΟΚ, όπως βεβαιώνεται από την τελευταία μέτρηση της V-PRC".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Παγώνει η εξαγορά ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ"

Η εφημερίδα γράφει ότι "τελικά τα πράγματα, σχετικά με την πρόταση Σάλλα για την εξαγορά της κρατικής συμμετοχής στην ΑΤΕ και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεν είναι και τόσο ρόδινα όσο επιχειρούν να τα παρουσιάσουν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τα περισσότερα ΜΜΕ. Ηδη οι πρώτες αντιδράσεις, έντονες μάλιστα, έχουν αρχίσει να εκφράζονται. Και μέσα στην κυβέρνηση και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και από συνδικαλιστές, αλλά και από παράγοντες της αγοράς".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Φαγοπότι μάνατζερς με Γιαννίτση στα ΕΛ.ΠΕ. Φύγε με 1.200.000 ευρώ αποζημίωση κι έλα με νέα σύμβαση και μισθό 250.000 ευρώ"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "απέλυσαν το μεγαλοστέλεχος Απόστολο Ριζάκο τον Μάιο για να προλάβει το Ασφαλιστικό και τον έφεραν πίσω αμέσως με νέα σύμβαση. Την ίδια μέρα η εταιρεία απέλυσε 40 συμβασιούχους των 500 και των 600 ευρώ. Την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων μισθωτών αλλά και των στελεχών επιχειρήσεων υποβάλλεται σε θυσίες και αποχαιρετά οριστικά τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών, στα υπό δημόσιο έλεγχο ΕΛ.ΠΕ. συνεχίζεται το ‘πάρτι των ημετέρων’".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Παράγουν νέα χρέη με απευθείας αναθέσεις"

"Οι ανέφικτοι σχεδιασμοί και τα όνειρα έγιναν σκληρή πραγματικότητα και οι προμήθειες των νοσοκομείων, στις οποίες θα γινόταν το περίφημο ‘νοικοκύρεμα’, αποτελούν σήμερα το ‘αγκάθι’, αλλά και το πρώτο αληθινό σκάνδαλο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ... Απόδειξη, οι απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες υλικών των νοσοκομείων, με ορίζοντα 15 ή 20 ημέρες κάθε φορά, με υπέρογκες τιμές αγοράς και το συνολικό προϋπολογισμό προμηθειών, ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2010, ήδη να εξανεμίζεται...", επισημαίνει η εφημερίδα.

Realnews: "’Τρύπια’ άρματα και F16 που μπάζουν. Έγγραφα - ντοκουμέντα αποκαλύπτουν τη σαπίλα"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "6,5 δισ. ευρώ για LEOPARD που... ξεφλουδίζουν τα κανόνια τους και για μαχητικά αεροσκάφη που δεν έχουν συστήματα αυτοπροστασίας και όταν βρέχει μπάζουν νερά! Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε την παραγγελία. Ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος την παραλαβή και τη νέα αγορά".

VETO της Κυριακής: "Θρίλερ στο Πεντάγωνο. Γιατί αυτοκτόνησε ο παιδικός φίλος, κουμπάρος και στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "καταγγελίες για βρώμικα κυκλώματα εκβιαστών που δρούσαν στο σκοτάδι, αδίστακτους τοκογλύφους και πλαστογράφους (άτομα υπεράνω πάσης υποψίας) που κολλούσαν σαν βδέλλα στα θύματά τους, δολοφονικές κλίκες που κατοικοέδρευαν στα πολυτελή γραφεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και απεργάζονταν σχέδια εκποίησης ξένων περιουσιών, καταγγελτικά αποχαιρετιστήρια σημειώματα από τα οποία φέρονται να αφαιρέθηκαν ‘επικίνδυνες’ σελίδες, ‘αιματοβαμμένα’ κατασχετήρια, αλλά κι ένας οικογενειάρχης ο οποίος λίγα λεπτά πριν φύγει από τη ζωή πρόλαβε να ‘δείξει’ εκείνους που του ‘όπλισαν’ το χέρι συνθέτουν το παζλ της αυτοκτονίας του Νίκου Κοτσαυτάκη".

ΕΞΠΡΕΣ: "Στήριξη μικρομεσαίων με κεφάλαια έως 3 δισ. Το Υπ. Οικονομικών ανακοινώνει αύριο τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "εθνικό σχέδιο στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αρχικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν και τράπεζες με στόχο, μέσω του Ειδικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου που θα συσταθεί από το ΤΕΜΠΜΕ, να υπάρξει μόχλευση κεφαλαίων και να κατευθυνθούν τελικώς προς τις επιχειρήσεις κονδύλια ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ, πρόκειται να ανακοινώσει αύριο η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη".

ΚΕΡΔΟΣ: "Σχεδιάζεται το νέο τραπεζικό σκηνικό. Η Πειραιώς άνοιξε τον δρόμο για αναδιάταξη ισορροπιών"

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "ραγδαίες εξελίξεις προοιωνίζονται από αύριο κιόλας στον τραπεζικό τομέα, μετά τη διατύπωση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς να αποκτήσει τα κρατικά μερίδια σε ΑΤΕ και Τ.Τ.. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται, ενδεχομένως και εντός της ερχόμενης εβδομάδος, να συγκαλέσει τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων για την αποτίμηση των δύο κρατικών τραπεζών. Στα τραπεζικά επιτελεία των υπόλοιπων ιδιωτικών τραπεζών επικρατεί πυρετός, καθώς σχεδιάζουν τη δική τους απάντηση".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πανεπιστήμιο ζητούν οι μουσουλμάνοι"



 
website counter
friend finderplentyoffish.com