Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Η δεύτερη δημοπρασία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η προαναγγελία από τον υπουργό Εργασίας κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση των αποφάσεων της Διαιτησίας για αυξήσεις πέραν εκείνων που προβλέπει το Μνημόνιο, η επικείμενη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων για να εξετάσει την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, η κατάθεση του κ. Γ. Ζορμπά στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων καθώς και η πολύωρη κατάθεση στον εισαγγελέα του Γιάννη Αγγέλου για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι τα σημαντικότερα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στο σκαμνί οι περικοπές μισθών. Εφέτης προσέφυγε στο Μισθοδικείο κατά των μέτρων της κυβέρνησης".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανοίγει η αυλαία της δικαστικής αντιπαράθεσης για τις περικοπές μισθών και επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους. Την αρχή κάνουν οι δικαστές με την πρώτη προσφυγή διοικητικού δικαστή από τη Θεσσαλονίκη κατά των κυβερνητικών μέτρων, η οποία θα εκδικαστεί στο Μισθοδικείο. Με την προσφυγή αμφισβητείται ότι οι δραστικές περικοπές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ακολουθούν σύντομα ανάλογες προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων στα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ".

Η ΑΥΓΗ: "Διατηρούν τη Διαιτησία, καταργούν τις αποφάσεις της!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των αποφάσεων του ΟΜΕΔ που προβλέπουν αυξήσεις (1,5%-3%) προανήγγειλε ο Α. Λοβέρδος, επικαλούμενος το Μνημόνιο....Πριν αλέκτορα φωνήσαι αναίρεσε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού-εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή περί διατήρησης του θεσμού της Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για την επίλυση των διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και νέας ρύθμισης που θα προωθηθεί από Σεπτέμβριο με σύμφωνη γνώμη των "κοινωνικών εταίρων".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Άτοκα και επιδοτούμενα δάνεια για την αλλαγή κουφωμάτων."

Η εφημερίδα γράφει ότι "άτοκα δάνεια για φτωχά νοικοκυριά και χαμηλότοκα για μεσαία και υψηλά εισοδήματα, έως 15.000 ευρώ, προβλέπει το πρόγραμμα για την αντικατάσταση κουφωμάτων και φθαρμένων εγκαταστάσεων στα παλιά σπίτια που χτίστηκαν πριν από το 1980, με σκοπό να αποκτήσουν καλύτερη ενεργειακή θωράκιση για δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παγώνουν με νόμο οι αυξήσεις. Μπορεί οι κοινωνικοί εταίροι να συμφώνησαν, αλλά η ...τρόικα διαφωνεί!".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέα ψυχρολουσία επεφύλαξε χθες σε πολλούς κλάδους εργαζομένων ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος προαναγγέλλοντας από το βήμα της Βουλής κατάργηση αποφάσεων του Οργανισμού Διαιτησίας που ελήφθησαν μετά την 6η Μαΐου και αφορούσαν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα πέραν των προβλεπομένων στο μνημόνιο".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μαύρο πολιτικό χρήμα έβγαλε το μεγάλο κόλπο με τα ομόλογα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "βολές κατά λειτουργών της Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ που έβαζε συνεχώς εμπόδια στην Αρχή για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εξαπέλυσε ο Γιώργος Ζορμπάς χθες στη Βουλή".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Φαρμακοχέρης" Νο2. Ο εκτελεστής της "Σέχτας" σκοτώνει με 13 σφαίρες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το προσωνύμιο του εκτελεστή της "17 Νοέμβρη" Δημήτρη Κουφοντίνα δίνουν αξιωματικής της Ελληνικής Αστυνομίας στο μέλος της "Σέχτας Επαναστατών" που δολοφόνησε με μανία τον Σωκράτη Γκιόλια. Σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση των όπλων, οι 13 από τις συνολικά 15 σφαίρες που έπεσαν προς τον άτυχο δημοσιογράφο προέρχονταν από ένα όπλο, όπως συνέβη και σε επιθέσεις του παρελθόντος όπου με "μανία" πυροβολεί τους στόχους του. Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ. "στοχοποιεί" πέντε άνδρες και μία κοπέλα ως μέλη της οργάνωσης, διαθέτοντας πληροφορίες αλλά όχι και αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή τους".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Το Αιγαίο σε κατάσταση πολιορκίας. Διπλή τουρκική πρόκληση με "Τσεσμέ" και "Πίρι Ρέις".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ασφυκτικό κλοιό στο Αιγαίο με "εργαλεία" τα περιβόητα ερευνητικά σκάφη, δημιουργούν οι Τούρκοι καθώς επιχειρούν να επιβάλουν τετελεσμένα μέσα από την πλήρη και έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων".

ΕΘΝΟΣ: "Καμπάνα στο "δεξί χέρι" του Καραμανλή. Αυστηροί περιοριστικοί όροι στον Γ. Αγγέλου για το Βατοπέδι".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 400.000 ευρώ επιβλήθηκαν χθες στον Γιάννη Αγγέλου, "δεξί χέρι" του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που αφέθηκε ελεύθερος μετά τη μαραθώνια απολογία του (περίπου 11 ώρες ) στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, η οποία ερευνά το σκάνδαλο για τη Μονή Βατοπεδίου. Πρόκειται για το πρώτο πρόσωπο προερχόμενο από την "καρδιά" του πρώην Μεγάρου Μαξίμου που πέρασε το κατώφλι της ποινικής ανάκρισης για την υπόθεση των "ιερών" ανταλλαγών και το οποίο βαρύνεται για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κ. Καραμανλής: Πρόεδρος Δημοκρατίας ΕΓΩ, Πρωθυπουργός ΕΣΥ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εξοντωτικό, κυριολεκτικώς, για την υστεροφημία του ..."Εθνάρχου" Κωνσταντίνου Καραμανλή το άρτι κυκλοφορήσαν βιβλίου του Νικολάου Ι. Μακαρέζου, ενώ εκ των τριών ισχυρότερων ανδρών της Επταετίας"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χαμηλότοκα δάνεια και απευθείας επιχορηγήσεις για ενεργειακό "λίφτινγκ" σε παλαιές μονοκατοικίες και πολυκατοικίες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για το ενεργειακό "λίφτινγκ" μονοκατοικιών και πολυκατοικιών αφορά 100.000 νοικοκυριά. Το ενεργειακό "λίφτινγκ" αφορά κατοικίες που έχουν χτισθεί πριν από το 1980. Καλύπτονται οι εργασίες σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, θερμομονωτικά κουφώματα και τζάμια, αντικατάσταση λέβητα-καυστήρα. Και φορολογικά κίνητρα για τους ενδιαφερομένους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πανικός στην Κατεχάκη. Ψάχνουν χωρίς πυξίδα τον επόμενο στόχο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η αρχή ενός νέου κύματος τυφλής βίας εκτιμά το αντιτρομοκρατικό επιτελείο πως ήταν η εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, το οποίο -σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις- θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με στόχους κυρίως πολιτικούς, δικαστικούς και επιχειρηματίες. Στο μεταξύ, η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια ανέδειξε και τις διαφωνίες που υπέβοσκαν τους τελευταίους μήνες στην Αντιτρομοκρατική, αλλά και στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας".

ΕΣΤΙΑ: "Επιβαρύνεται το αρνητικό κλίμα. Κάποιοι ανακυκλώνουν συστηματικά την μιζέρια". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μέσα σε τόσο αρνητικό κλίμα, το οποίο επιβαρύνουν και οι τρομοκρατικές ενέργειες όπως η προχθεσινή στυγερή δολοφονία και η επίσης δολοφονική αποστολή βόμβας - πακέτο στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, είναι δύσκολο να ορθοποδήση η οικονομία. Για να κινηθή προς τα εμπρός μία οικονομία πρέπει να επικρατή αισιοδοξία και κλίμα εμπιστοσύνης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στην τελική ευθεία οι αλλαγές. Η διευθέτηση των χρεών του ΟΣΕ, οι άδειες των φορτηγών Δ.Χ. και οι τράπεζες".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένει το "πράσινο φως" για το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ που προβλέπει επί της ουσίας διαγραφή χρεών και εκχώρηση του μάνατζμεντ του Οργανισμού σε ιδιώτη. Επίσης, οι Βρυξέλλες έχουν αποδεχθεί την πρόταση του υπουργείου Υποδομών για την εξασφάλιση μεταβατικής περιόδου σε σχέση με την απελευθέρωση των αδειών των φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως. Τέλος, εντός των επόμενων ημερών, θα συνεδριάσει η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία, με αφορμή την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τραπεζικό χώρο".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Το "κοινωνικό πακέτο" επαναφέρει ο πρωθυπουργός. Γ. Παπανδρέου:"Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εκ νέου άφησε ανοιχτό το παράθυρο για μέτρα κοινωνικής πολιτικής ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό διπλωματικό περιοδικό "Foreign Policy". Ανέφερε ότι τα δραστικά μέτρα για την αποφυγή της χρεοκοπίας έχουν πλήξει και τους φτωχούς , "οι οποίοι πρέπει να αποζημιωθούν, με διάφορους τρόπους".

ΤΑ ΝΕΑ: "Μάχη τραπεζών για τις καταθέσεις. Τα επιτόκια θα μείνουν υψηλά έως τον Σεπτέμβριο".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "φουντώνει η μάχη στις προθεσμιακές καταθέσεις με τα επιτόκια να φθάνουν ακόμα και το 5% για μεγάλα ποσά. Στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ρευστότητα, οι τράπεζες δίνουν "γην και ύδωρ" στους καταθέτες, καθώς οι πόρτες του δανεισμού από τη διατραπεζική αγορά παραμένουν ακόμα κλειστές. Η μία μετά την άλλη, μικρές και μεγάλες τράπεζες "ρίχνουν" στην αγορά νέα , δελεαστικά προϊόντα, με κοινό παρονομαστή τις υψηλές αποδόσεις για όσους επιλέξουν να εμπιστευθούν σε αυτές τις οικονομίες τους".

Η ΝΙΚΗ: "Μπλόκο Βρυξελλών σε Πειραιώς και "τσάρο". Στοπ από την Κομισιόν στην εξαγορά ΑΤΕ-Τ.Τ.".

Η εφημερίδα γράφει ότι "εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητούν οι Βρυξέλλες για τη νομιμότητα της πρότασης Σάλλα για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ATEbank. Η παρέμβαση της Κομισιόν μπλοκάρει τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς ουδεμία κίνηση μπορεί να γίνει πλέον από το Δημόσιο και την τράπεζα, μέχρι να αποφανθεί η Κομισιόν αν είναι νόμιμη, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις,η προσφορά εξαγοράς δύο κρατικών τραπεζών από μια άλλη τράπεζα, που έχει αντλήσει τεράστια ποσά ενισχύσεων από το Ελληνικό Δημόσιο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καταργούν τις συμβάσεις που αυξάνουν τους μισθούς. Κυβερνητική Νομοθετική παρέμβαση".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση, που θα καταργεί αποφάσεις της διαιτησίας ή τις συλλογικές συμβάσεις που δίνουν αύξηση πάνω από τα οριζόμενα στο μνημόνιο, δηλαδή πάνω απ΄ό,τι προβλέπει η σύμβαση ντροπής της ΓΣΕΕ".

Η ΧΩΡΑ: "Οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο ανήμερα της μαύρης επετείου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "είναι γεγονός ότι το Αιγαίο σύντομα θα αποτελέσει το κύριο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού κράτους, που θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση των οικονομικών συμφερόντων προκειμένου η χώρα να ρίξει στο τραπέζι το δικό της καλό χαρτί".

City Press: "Ρεκόρ απαισιοδοξίας για οικονομία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έρευνα-σοκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αύξηση φτώχειας και ακρίβειας διαπιστώνουν οι πολίτες. Έξι στους δέκα αισθάνονται ανασφαλείς στην εργασία τους. Χειρότερα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πεντάμηνο".

Metro: "Διπλή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ανεβάζει, βάσει σχεδίου η Τουρκία το θερμόμετρο των προκλήσεων στο Αιγαίο, σύμφωνα με αναλύσεις πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών. Αυτό δείχνει, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι όλων των πλευρών, το δεύτερο ερευνητικό σκάφος που έβγαλε χθες η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Η μάχη της Θεσσαλονίκης. Βροχή οι υποψήφιοι για το Δήμο".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Έστησαν σκοπιανή σημαία στον Λευκό Πύργο! Προπαγάνδα στο Διαδίκτυο".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Δυναμικός Γκιουλέκας για δήμαρχος. Δήλωση "παρών" για έναν υπερκομματικό Δήμο Θεσσαλονίκης".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Με αυξημένο κόστος η άντληση κεφαλαίων".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εντείνονται τα προβλήματα ρευστότητας στο σύνολο της οικονομίας, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Χθες το Δημόσιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας υποχρεώθηκε να πληρώσει επιτόκιο 4,05% έναντι 3,65% στην προηγούμενη έκδοση στις 20 Απριλίου 2010, δηλαδή 40 μονάδες βάσης παραπάνω".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Όλα ανοικτά για τις τράπεζες. Το κυβερνητικό σχέδιο με τις ανατροπές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στους ξένους συμβούλους θα ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης για τη στρατηγική της συμμετοχής του κράτους στο τραπεζικό σύστημα. Θα καταγράφονται και θα αποτιμώνται οι άμεσες και οι έμμεσες συμμετοχές στις τράπεζες και θα προτείνονται οι αναγκαίες κινήσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από την αναδιάταξη του τραπεζικού σκηνικού να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα διατηρηθεί ένας δημόσιος πυλώνας, αλλά η κρατική παρουσία στον κλάδο πρέπει να είναι διακριτική και διακριτή".

ΚΕΡΔΟΣ: "Τετραπλή ένεση αισιοδοξίας. Ομοβροντία καλών ειδήσεων έστω και με αρκετές επιφυλάξεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το νέο, δεύτερο εντός μηχανισμού στήριξης, επιτυχές τεστ κρατικού δανεισμού μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, το σημαντικό πλεόνασμα των 250 εκατ. ευρώ, που εμφάνισε τον Μάιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 45,4% το εξάμηνο, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 39,5% αλλά και η μερική ανάκαμψη του βιομηχανικού κλίματος συνιστούν ένα δυναμικό κοκτέιλ αισιοδοξίας, που δεν μπορεί παρά να ληφθεί υπόψη από τους ξένους εμπειρογνώμονες κατά τη γενικότερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μηνύματα βελτιώσεων από βιομηχανία-ναυτιλία".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ψήγματα αισιοδοξίας, που δείχνουν ότι η πορεία της οικονομίας ίσως να είναι καλύτερη σε σύγκριση με τις δυσμενείς εκτιμήσεις του μνημονίου, αναδεικνύουν τελευταία στοιχεία. Οι πωλήσεις της βιομηχανίας σημείωσαν το Μάιο αισθητή αύξηση, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης από το εξωτερικό, ενώ θετικό στοιχείο αποτελεί και η αύξηση των νέων παραγγελιών από χώρες του εξωτερικού, που προεξοφλούν άνοδο των πωλήσεων και στους επόμενους μήνες".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com