Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ιδιώτης διεκδικεί στα δικαστήρια το 84% του Facebook

Σε δικαστική περιπέτεια έμπλεξε το Facebook, καθώς ένας νεοϋορκέζος ιδιώτης, ο Πολ Σέλια, ισχυρίζεται ότι ένα παλαιό συμφωνητικό για ανάπτυξη λογισμικού που είχε υπογράψει πριν επτά χρόνια με τον ιδρυτή του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου του κόσμου, τον Μαρκ Ζούκενμπεργκ, τον καθιστά σήμερα ιδιοκτήτη του 84% της μη εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας του Facebook.


Η υπόθεση κατέληξε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ν.Υόρκης, όπου οι δικηγόροι του Facebook ελπίζουν να «καθαρίσουν» το ζήτημα. Από την άλλη, ο δικηγόρος του Σέλια επιμένει –και κανείς δεν τον έχει αντικρούσει- ότι το συμφωνητικό είναι γνήσιο και η υπογραφή του Ζούκερμπεργκ αυθεντική.

Ο Σέλια γνώρισε τον ιδρυτή του Facebook όταν αυτός ήταν φοιτητής στο Χάρβαρντ. Ο Ζούκερμπεργκ συμφώνησε το 2003 αντί 1.000 δολαρίων να βοηθήσει τον Σέλια να δημιουργήσει λογισμικό για μια βάση δεδομένων χαρτογράφησης δρόμων που ο τελευταίος ήθελε να αναπτύξει.

Παράλληλα όμως, ενημέρωσε τον Σέλια για το σχέδιό του να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο και ο τελευταίος έδωσε στον Ζούκερμπεργκ άλλα 1.000 δολάρια για το «Face Book» (όπως ονομαζόταν αρχικά), με τον όρο ότι ο Σέλια θα αποκτούσε το 50% της επιχείρησης αν αυτή κάποτε αναπτυσσόταν. Το ποσοστό ανέβηκε στο 84% λόγω μιας «ποινής» που προσέθετε 1% για κάθε μέρα που η υλοποίηση του σχεδίου θα περνούσε την 1η Ιανουαρίου 2004.

Η όλη συμφωνία αποτυπώθηκε σε ένα δισέλιδο συμφωνητικό που φέρει τα ονόματα και τις υπογραφές των δύο ανδρών (για αυτό λένε πρέπει να προσέχει κανείς που βάζει την υπογραφή του…!).

Οι δικηγόροι του Facebook ουσιαστικά δεν αρνούνται την συμφωνία, αλλά προσπαθούν να αποδείξουν ότι περιέχει αντιφάσεις, ασάφειες και «πράγματα που δεν βγάζουν νόημα», ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι πέρασαν έξι χρόνια μέχρι ο Σέλια να «θυμηθεί» το συμφωνητικό και να διεκδικήσει τα (όποια) δικαιώματά του.

Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, το Facebook λειτουργεί κανονικά.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com