Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΔΝΤ: Τηρείται κατά γράμμα το πρόγραμμα

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του Μνημονίου εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησής του που βασίστηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Ιούνιο στην Ελλάδα.



Το πόρισμα ταυτίζεται σχεδόν στις παρατηρήσεις και στο περιεχόμενο με αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών, αφήνει όμως ένα θολό σημείο για το κατά πόσο επαρκούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το κείμενο που θεωρούν πρόκριμα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου στην αρχή Σεπτεμβρίου. Θα προηγηθεί στις 26 Ιουλίου η κάθοδος της Τρόικας για την τελική αξιολόγησης της πορείας της χώρας.

Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας τηρείται κατά γράμμα. Προσθέτει ότι σημειώνεται πρόοδος στη δημοσιονομική πορεία της χώρας και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο επισημαίνει ότι οι προκλήσεις για την χώρα παραμένουν. Ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου καθώς σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους δεν απορροφούνται από τους επιχειρηματίες.

Στα θετικά επισημαίνεται ότι το προσωπικό του ΔΝΤ έχει εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα που δείχνουν οι αρχές για την επιτυχία του προγράμματος. Ομως, η κοινωνική ανησυχία κάνει πιο δύσκολο το έργο τους. Επίσης, ενώ τους απασχολεί ο σκεπτικισμός του Τύπου και των αναλυτών για το κατά πόσον θα επιτύχει το πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους.

Το ΔΝΤ εφιστά την προσοχή στις δαπάνες των νοσοκομείων, της κοινωνικής ασφάλισης και των δημοσίων επιχειρήσεων. Επισημαίνει ότι δεν ελέγχονται άμεσα από το κράτος και θέλουν περισσότερη προσοχή.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού το Ταμείο αναφέρει ότι το νέο σύστημα περιορίζει τις Δαπάνες αλλά δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον επαρκεί για τον περιορισμό της αύξησής τους έως το 2060 στο 2,5% που είναι ο στόχος του προγράμματος.

Για τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται πως αντιμετωπίζουν πιέσεις σχετικά με τη ρευστότητα τους αλλά με τη βοήθεια της ΕΚΤ η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι αρκετά πάνω από την ελάχιστη απαιτούμενη
 
website counter
friend finderplentyoffish.com