Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Τέλη Αυγούστου, η ανατιμολόγηση φαρμάκων

Βγαίνει από το «ψυγείο», πέντε μήνες μετά την ψήφισή του, ο νόμος για τον νέο τρόπο υπολογισμού των τιμών στα φάρμακα με βάση το μέσο όρο των τριών φτηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων προς τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ, όπως έκανε γνωστό χθες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, η οποία θα επικυρώσει τις νέες τιμές, έχει οριστεί να συνεδριάσει στις 19 Αυγούστου.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των φαρμάκων παρέμενε ουσιαστικά ανενεργός από τον Μάρτιο όταν και ψηφίστηκε ο νόμος 3.480, ενώ η τιμολόγηση γίνεται από τον Μάιο μέχρι σήμερα στη βάση αγορανομικής διάταξης η οποία προβλέπει οριζόντια μείωση κατά 30% στις τιμές των 6.500 φαρμάκων που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών ώστε τα στοιχεία των τιμών που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε να δίνονται τόσο από τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομίας (Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων) όσο και από τις εταιρείες.

Η επιβολή τιμών μέσω αγορανομικής διάταξης είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων είχε προσφύγει στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση των αγορανομικών διατάξεων, κάποιες επιχειρήσεις είχαν καταθέσει και αγωγές για διαφυγόντα κέρδη, ενώ άλλες απέσυραν σκευάσματα από την ελληνική αγορά.

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι «ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση το άρθρο 14 του νόμου 3840 είναι μια αντικειμενική, δίκαιη, διαφανής, επαληθεύσιμη και αποτελεσματική λύση, η οποία σαφώς διασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Συγχρόνως, δε, διασφαλίζει την ομαλοποίηση της αγοράς, την επάρκεια των φαρμάκων σε αυτή και την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών στη θεραπεία τους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η νέα μέθοδος εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε μειώσεις τιμών μέχρι και 80% για περίπου 3.500 αντίγραφα φαρμάκων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com