Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η αναθεώρηση δεν θα εκτροχιάσει τις προσπάθειές μας

Διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα εκτροχιασθεί από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 έδωσε από την Ουάσινγκτον ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2011 όσον αφορά στις ομολογιακές εκδόσεις.



"Το πρόγραμμα δεν θα εκτροχιασθεί, πετυχαίνουμε τους στόχους μας παρά την όποια αναθεώρηση" δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, , απευθυνόμενος σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. επισημαίνοντας πως το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ελλείμματος από την Eurostat δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη θέση του ότι θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί ενόψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται.

Σημείωσε, δε, ότι οι σύμβουλοι θα παραδώσουν έως τα τέλη του μήνα το τελικό τους πόρισμα με τις εναλλακτικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και πως η κυβέρνηση θα λάβει στην συνέχεια τις αποφάσεις της.

"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κατά βάση ιδιωτικό και θα παραμείνει ιδιωτικό", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί εξασφαλίζεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάπτυξης.

Χαρακτήρισε, επίσης, ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι από τον Αύγουστο σταμάτησε η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι λήγει η περίοδος αστάθειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η κυβέρνηση θα εξετάσει θετικά το αίτημα για επιστροφή κεφαλαίων που έχει λάβει η Εθνική Τράπεζα από το πακέτο στήριξης, ύστερα από την απόφαση της δίοικησης να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως "υπάρχει μια σαφέστατη μεταστροφή της εικόνας για την χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Οι ξένοι βλέπουν την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο πεντάμηνο με την υλοποίηση των πολιτικών που προβλέπονται στο πρόγραμμα της τριετούς οικονομικής προσαρμογής και περιμένουν τα επόμενα βήματα".

Πρόσθεσε, δε, επίσης, πως "κάναμε ένα δυνατό ξεκίνημα, ανακτούμε την χαμένη αξιοπιστία μας, που θα μας επιτρέψει να βγούμε ξανά στις αγορές, τίποτα, όμως, δεν έχει κερδηθεί ακόμη" και υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο για την επόμενη διετία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2011 όσον αφορά στις ομολογιακές εκδόσεις, αναφέροντας ότι τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται με την πτώση των spreads κατά περίπου 200 μονάδες τις τελευταίες ημέρες.

"Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμη να επανέλθουμε στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις, καθώς το κόστος δανεισμού θα είναι υψηλό, άλλωστε δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη, καθώς, μέσω της συμφωνίας με την τρόικα, έχουν εξασφαλιστεί τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε μέχρι και το 2012" κατέληξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη θέση στην οποία βρισκόταν η οικονομία όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι "η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν χειρότερη και από τον χειρότερο εφιάλτη μας".


 
website counter
friend finderplentyoffish.com