Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τασάκια μέχρι το 2012 ζητούν οι εστιάτορες

Οι πιο ψύχραιμοι επικράτησαν στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Αντικείμενο της τρίωρης σύσκεψης αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.


Στο τραπέζι έπεσαν ακόμη και προτάσεις για τη μη καταβολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών. Τελικά, προκρίθηκε "ακτιβιστική δράση", η διεξαγωγή εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και η ανάρτηση αφισών στα εστιατόρια.

Οι εστιάτορες ζητούν συνάντηση με την πολιτιή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναστολή του νόμου για ένα έτος και έναρξη διαλόγου για ένα "ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο", όπως είπαν, νόμο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιάννης Τσάκος, υποστήριξε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους θα οδηγήσει σε λουκέτα. Όπως είπε, ο τζίρος έχει πέσει στο μισό λόγω της κρίσης και υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσει περαιτέρω λόγω της καπναπαγόρευσης.

Άφησε να εννοηθεί ότι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε υιοθετήσει μέρος της επιχειρηματολογίας τους, λέγοντας ότι είχε παραδεχθεί σε εκπροσώπους του κλάδου ότι όντως δημιουργούνται δυσκολίες εξαιτίας του νόμου. Σημειώνεται ότι ο υπουργός είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, "παράθυρο" το οποίο έκλεισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ζητώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο Γ. Τσάκος, μετέφερε στους δημοσιογράφους την απροθυμία των εστιατόρων να εμποδίσουν το καπνίζειν στα καταστήματά τους. ''Δεν μπορούμε να έχουμε εμείς την ευθύνη για τις πράξεις των πελατών μας'', είπε, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρηματίες οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να μετατραπούν σε αστυνομικά όργανα και να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια ταμεία με την επιβολή προστίμων.
ΓΣΕΒΕΕ: 15-20.000 λουκέτα θα φέρει ο αντικαπνιστικός νόμος

Η απαγόρευση του καπνίσματος θα κλείσει τουλάχιστον 15-20.000 επιχειρήσεις ανέφερε με δηλώσεις του στο αθηναϊκό πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς.

"Ο κλάδος διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο και μετά. Η ύφεση στην οικονομία έχει οδηγήσει στη μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 48%. Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα που εξαγγέλθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού θα φέρει τουλάχιστον 15-20 χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις του κλάδου και 80.000 νέους ανέργους" δήλωσε.

Ζητάει αναστολή του νόμου για ένα χρόνο, με σκοπό να γίνει πραγματικός - όπως τονίζει- διάλογος έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος νόμος "που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές καταστάσεις που διέρχεται ο κλάδος, την κατάσταση της οικονομίας, το δικαίωμα των πελατών μας να επιλέγουν ελεύθερα".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com