Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πληγές θα ανοίξει μια αναδιάρθρωση χρέους στην Ευρώπη, λέει ο Ολι Ρεν

Την εκτίμηση πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει ιδιαιτέρως αρνητικές συνέπειες για την Ε.Ε. διατύπωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία, Ολι Ρεν.



Σε δηλώσεις του στη διάρκεια συνεδρίου ο Ολι Ρεν επισήμανε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "ή όποιου άλλου χρέους χώρας της ευρωζώνης" θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες δημιουργώντας συνθήκες εξάπλωσης των οικονομικών προβλημάτων στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

"Δεν θέλομε και δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο" τόνισε.

Είχε προηγηθεί η πρόταση του Ολι Ρεν για την ενίσχυση και διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) μέσα από άρθρο του επιτρόπου στους Financial Times.

Το ΕΤΧΣ προικοδοτήθηκε με 440 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της Ευρωζώνης και μέχρι στιγμής έχει σπεύσει σε στήριξη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ενώ εντείνονται οι φημολογίες ότι θα ακολουθήσει η σειρά της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, "η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να αναθεωρήσει όλες τις επιλογές ως προς το μέγεθος και την εμβέλεια των χρηματοπιστωτικών μας στηριγμάτων, περιλαμβανομένων και όσων αφορούν τον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα αντικαταστήσει το ΕΤΧΣ το 2013".

Σημειώνεται πως η αύξηση των πόρων του ΕΤΧΣ αποκλείσθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο. Τώρα, ο Ολι Ρεν ξαναθέτει το ζήτημα, κάτι που ίσως σχετίζεται με την ένταση που επικρατεί στις αγορές σχετικά με την πιθανή ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com