Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης παρουσίασε ο πρωθυπουργός

Στο επίκεντρο της πράσινης καθαρής ανάπτυξης, μπαίνει πλέον η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία με τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW και του εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου Κοζάνης.


Διευκρίνισε ότι θα γίνεται αντικατάσταση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, που υπάρχουν στην περιοχή, με νέες καθαρότερης τεχνολογίας και ταυτόχρονα θα αναπτύσσονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να στηριχθούν και η παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή και οι θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η περιοχή της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα, τα γνωρίζει και θα τα συζητήσει με τους τοπικούς φορείς σε μια νέα επίσκεψη του, μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία δύο μονάδων λιγνίτη νέας τεχνολογίας (Πτολεμαίδα 5, Μελίτη 2) και δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Ακρινή και Αγιοι Ανάργυροι.

Υπογράμμισε ότι η Δυτική Μακεδονία θα παραμείνει η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας και θα αναπτυχθεί σε κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, τόνισε ότι το έργο κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου αναμένεται να αρχίσει το καλοκαίρι του 2011 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, είπε ότι η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει οικονομικό κόστος για την περιοχή και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε ότι περισσότερο από 25% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας οφείλεται στις δραστηριότητες της ΔΕΗ και ενώ το 2002 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήταν η 4η πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας, σήμερα είναι στην 11η θέση.

Κατά την επίσκεψη του στην Κοζάνη ο πρωθυπουργός ήρθε αντιμέτωπος με τέσσερις ξεχωριστές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Αυτής των ιδιοκτητών καφετεριών και χώρων εστίασης, με αίτημα να γίνουν τροποποιήσεις στον νόμο για το κάπνισμα, των κατοίκων του Βελβεντού που διαμαρτύρονται γιατί συνενώθηκαν με τα Σέρβια, των φοιτητών αλλά και των εργαζόμενων στη ΔΕΗ.

Τις δύο τελευταίες συγκεντρώσεις διέλυσε η Αστυνομία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com