Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινά καταγραφή και για τους κληρικούς

Θορυβημένοι εμφανίζονται οι ιεράρχες με τον κανόνα του «1 προς 5» που θα ισχύσει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ η Ιερά Σύνοδος, θα στείλει έγγραφο σε όλες τις μητροπόλεις προκειμένου να απαντήσουν πόσοι εφημέριοι συνταξιοδοτούνται και πόσες ελλείψεις έχουν.


Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για το θέμα αυτό. Μάλιστα, ο μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, που συναντήθηκε, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Συνόδου με τους αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, ενημέρωσε τη Σύνοδο.

Από την πλευρά τους, οι ιεράρχες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για επέκταση του περιορισμού των χειροτονιών , αν τελικά εφαρμοσθεί και στον εφημεριακό κλήρο η αναλογία των προσλήψεων.

"Δεν ζητάει εξαίρεση η Εκκλησία. Εμείς συμμετέχουμε στα προβλήματα του λαού, πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας κλπ. Αυτό όμως με τον εφημεριακό κλήρο είναι εξειδικευμένο λειτούργημα και μείζον θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ευαισθησία", δήλωσε ο κ. Δωρόθεος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι "η Πολιτεία ακούει τα αιτήματά μας", ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν σε περίπτωση που εφαρμοσθεί η αναλογία θα σημάνει ενδεχομένως και το πρώτο βήμα διαχωρισμού Εκκλησίας-Πολιτείας τόνισε: "Επισήμως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα".

Θέμα Σεραφείμ

Οι ιεράρχες συζήτησαν και το θέμα του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος με αλλεπάλληλα κείμενά του καταφέρθηκε εναντίον των Εβραίων και των Μουσουλμάνων.

Η Σύνοδος δέχθηκε την έγγραφη διαμαρτυρία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου. Στην απάντηση που θα αποστείλει θα τονίζει ότι "καταδικάζει κάθε μορφή φυλετισμού και διακρίσεως σε βάρος οιουδήποτε ανθρώπου επί τη βάσει φυλετικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών, ή άλλων διαφορών".

Προσθέτει, ωστόσο, ότι "έκαστος επίσκοπος διατηρεί την αυτονομία εκφράσεως των απόψεών του, των οποίων φέρει την ευθύνη και την απόδειξη".

Στη συνέχεια συζήτησαν και τα όσα έγραψε ο μητροπολίτης κατά του Ισλάμ, σημειώνοντας ότι "η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει κάθε μορφή φυλετικής και θρησκευτικής διακρίσεως, με φιλάδελφη δε αγάπη προσπαθεί κάθε μέρα να ανακουφίζει τις ανάγκες και τα αναφυόμενα προβλήματά τους".

Επιτροπή για τα Θρησκευτικά

Από την συνεδρίαση δεν έλειψε και η αναφορά στη διδασκαλία των Θρησκευτικών, Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα και θα υποβάλει τις προτάσεις της στο υπουργείο Παιδείας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com