Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Εμμένει η ΝΕΟΓΑΛ για το κόψιμο μισθών

Η ΝΕΟΓΑΛ θα εφαρμόσει την επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει τη μείωση των μισθών κατά 9%, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν είναι δεσμευτική.



Αυτό υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ισχυριζόμενος ότι μπορεί η ΝΕΟΓΑΛ να είναι σήμερα κερδοφόρος, αλλά θα χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Χαρακτήρισε το μαχαίρι στους μισθούς αναγκαίο για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και στο μέλλον.

Στην πράξη η γνωμοδότηση της Επιθεώρησης δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και η περικοπή ή όχι των μισθών από την επιχείρηση, βασίζεται αποκλειστικά στην τελική διαπραγμάτευση του σωματείου των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Σε κάθε περίπτωση στη γνωμοδότησή της, η Επιθεώρηση Εργασίας υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση άσκησε καταχρηστικά το δικαίωμα σύναψης επιχειρησιακής σύμβασης, καθώς η οικονομική της κατάσταση είναι ιδιαίτερα υγιής, έχει 11 εκατ. ευρώ στο ταμείο και δραστηριοποιείται σε μία αγορά που δεν χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα και συνεπώς δεν αναμένονται ακραίες μεταβολές στον τζίρο της.

"Με την επιφύλαξη σχετικά με την πορεία που έχει καταγράψει η Εταιρία κατά το οικονομικό έτος που μόλις παρήλθε (2010), για το οποίο δεν διαθέτουμε στοιχεία, θεωρούμε ότι δεν πληροί κανέναν από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να την καταστήσουν επισφαλή για τους μετόχους ή τους πιστωτές της", υπογραμμιζόταν στη γνωμοδότηση.
Λ. Κατσέλη: Και σε υγιείς εταιρείες οι «επιχειρησιακές» συμβάσεις

Και σε εύρωστες επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μπορούν να υπογραφούν οι «επιχειρησιακές» συμβάσεις για μειωμένους μισθούς, εάν οι εργοδότες προβλέπουν ότι στο μέλλον η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τόνισε η υπουργός Εργασίας, Λ. Κατσέλη, στο ραδιόφωνο του Flash.

Σχολιάζοντας τη γνωμάτευση του ΣΕΠΕ ανέφερε πως «έδειξε κάτι νομίζω πάρα πολύ σημαντικό: πρώτον ότι αυτή η επιχείρηση στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν με μία ειδική επιχειρησιακή σύμβαση πραγματικά δεν έχει πρόβλημα τώρα, διότι είναι μια εύρωστη επιχείρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσουν η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι να υπογράψουν μια τέτοια συναινετική σύμβαση, γιατί μπορεί να προβλέπουν ότι στο μέλλον, την επόμενη χρονιά, μπορεί να δημιουργηθούν συγκεκριμένα προβλήματα ή και μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές τους χαμηλές» δίνοντας στην ουσία το ελευθέρας για την υπογραφή συμβάσεων μειωμένων αποδοχών σε όλες τις επιχειρήσεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com