Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Μηνύματα Ε.Ε. για ενίσχυση του μηχανισμού σταθερότητας

Σαφή μηνύματα προς τις αγορές ότι θα βρει ουσιαστική απάντηση απέναντι στον πόλεμο των επιτοκίων επιχειρεί να στείλει την Τετάρτη η Ε.Ε.. Η αρχή έγινε με άρθρο του επιτρόπου, Όλι Ρεν στους Financial Times που κάνει λόγο για ενίσχυση του μηχανισμού σταθερότητας. Στη συνέχεια ακολούθησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε πως για προληπτικούς λόγους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισηγείται την αύξηση των χρημάτων του ταμείου σταθερότητας.



Mε άρθρο του στους FT αλλά και δηλώσεις του μέσα στην ημέρα, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας, εξέφρασε την αναγκαιότητα αύξησης των πόρων του μηχανισμού στήριξης. Σε τέτοια περίπτωση, οι όποιες αμφιβολίες των αγορών, ότι ο μηχανισμός θα αντέξει και την διάσωση άλλων χωρών όπως Πορτογαλία και Ισπανία, δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης.

Ερωτηθείς για το θέμα του ευρω-ομολόγου ο Ολι Ρεν το χαρακτήρισε ως «μια αρκετά ελκυστική ιδέα». «Το ζήτημα συζητείται και νομίζω πως σημειώνεται πρόοδος». Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, «πρέπει το 2011 να σπάσουμε το φαύλο κύκλο του δημόισου χρέους».

Το μεσημέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο τόνισε πως «σαφώς πρέπει να ενισχυθεί η χρηματοοικονομική ικανότητα του μηχανισμού στήριξης και να διευρυνθεί το πεδίο δράσης του μηχανισμού αυτού».

«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να δίνουμε εγγυήσεις στις αγορές πως δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η ευρωζώνη… Θέλουμε να στέλνουμε σαφή και ισχυρά μηνύματα», τόνσιε ο πρόεδρος της Κομισιόν επιχειρώντας να αποσυνδέσει το σχέδιο της Επιτροπής από το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο μηχανισμό αδύναμες χώρες της ευρω-ζώνης όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόσο ο ίδιος όσο και ο Ολι Ρεν, επίτροπος με αρμοδιότητα τα οικονομικά θέματα, τόνισαν πως η πρόταση για ενίσχυση του μηχανισμού είναι θέση της Κομισιόν, την οποία είχαν ενστερνιστεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «Εχουμε τον μόνιμο μηχανισμό στο μυαλό μας, όμως θέλουμε να ενισχύσουμε το σημερινό μηχανισμό του EFSF διότι εξακολουθούμε να βλέπουμε αστάθεια στις αγορές», σημείωσε ο Μπαρόζο.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα» πρόσθεσε, εξηγώντας πως η ενίσχυση του EFSF συνιστά «προληπτικό μέτρο που έχει λογική εφόσον έχουμε κοινό νόμισμα και διαφορετικές δημοσιονομικές θέσεις» στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Ωστόσο, νωρίτερα η γαλλική κυβέρνηση είχε διαπιστώσει ενστάσεις για το θέμα και κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Παρισιού ο Μ. Μπαρόζο τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του EFSF. «Ζητάμε απλώς να εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση για ενδυνάμωσή του» σχολίασε.


Μέρκελ: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για το ευρώ

Επαρκές χαρακτήρισε το ποσό που υπάρχει στον μηχανισμό στήριξης, η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά πρόσθεσε πως η χώρα της θα κάνει ότι χρειαστεί για να παραμείνει ισχυρό το ευρώ.

Σε ερώτηση που της έγινε για τις προτάσεις Ρεν και Μπαρόζο ανέφερε πως «το ποσό πολύ απέχει από το να έχει εξαντληθεί καθώς μόνο μία χώρα, η Ιρλανδία, αντλεί από το Ταμείο». «Αλλά ταυτόχρονα θα προσθέταμε ότι είμαστε δεσμευμένοι στο ευρώ, όπως ήμασταν από την κρίση στην Ελλάδα». «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί--όλα τα άλλα θα συζητηθούν βήμα-βήμα».

Πρόσθεσε ακόμη πως "ο πολιτικός συντονισμός πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com