Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

EΦΕΤ: Δεν έχουν γίνει εισαγωγές από Γερμανία το επίμαχο διάστημα

Ελέγχους σε κεντρικές εισαγωγικές αποθήκες και σε σούπερ μάρκετ σ’ ολόκληρη την Ελλάδα διεξάγει ο ΕΦΕΤ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μολυσμένα από διοξίνες προϊόντα από τη Γερμανία. Μέχρι τώρα προκύπτει ότι δεν έχουν γίνει εισαγωγές από τη Γερμανία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.



Προκειμένου ν’ αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο, ο ΕΦΕΤ προχώρησε και στη δειγματοληψία πρώτων υλών που προέρχονται από τη Γερμανία, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από σήμερα ξεκίνησε η δειγματοληψία από σούπερ μάρκετ και αποθήκες όλης της Ελλάδας.

Έχουν γίνει έλεγχοι στα τιμολόγια των εισαγωγικών εταιριών για να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει στο επίμαχο διάστημα εισαγωγές από τη Γερμανία, κάτι το οποίο δεν διαπιστώθηκε, ενώ ταυτόχρονα έχουν ληφθεί και δείγματα από εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ Γιώργου Νυχά.

Οι έλεγχοι γίνονται, όπως διευκρίνισε, βάσει των κωδικών εισαγωγής του κάθε κρατιδίου, επισημαίνοντας ότι ήδη τα στοιχεία που έρχονται από τη Γερμανία δείχνουν ότι τελικά το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο, καθώς διαπιστώθηκε ότι το 70% των μονάδων παραγωγής που είχαν τεθεί αρχικά σε καραντίνα, ύστερα από τους ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και επέστρεψαν στην κανονική λειτουργία τους.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ υποστηρίζει ότι σε ανύποπτο χρόνο, ο οργανισμός είχε διενεργήσει ελέγχους σε προϊόντα. Κατά το 2010 έγιναν περίπου 100 έλεγχοι από 47 που γίνονται συνήθως ετησίως, ενώ κατά το διάστημα από 15 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου οι έλεγχοι αυτοί ήταν πιο εντατικοί, εν όψει των γιορτών.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του εργαστηρίου ανάλυσης διοξινών του «Δημόκριτου» Λεόντιος Λεοντιάδης ότι ήδη από τον ΕΦΕΤ έχουν σταλεί τα πρώτα δείγματα, που αφορούν σε πρώτες ύλες (χοιρινά, γαλοπούλες και κοτόπουλα).

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα εργαστήρια θα είναι έτοιμα σε περίπου δύο εβδομάδες καθώς, «οι έλεγχοι είναι περίπλοκοι, διότι για να διαπιστωθεί η ύπαρξη διοξινών ελέγχονται περίπου 29 διαφορετικές ενώσεις», όπως δήλωσε ο Λ. Λεοντιάδης.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους παραγώγων και άλλων προϊόντων ο Λ. Λεοντιάδης, τόνισε ότι κάτι δεν είναι εύκολο, αλλά και ούτε απαραίτητο, καθώς η αραίωση που γίνεται στις πρώτες ύλες για να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα προϊόντα είναι τόσο μεγάλη ώστε η ανίχνευση διοξινών καθίσταται σχεδόν ανέφικτη, έτσι πρόσθεσε, οι έλεγχοι γίνονται μόνο στις πρώτες ύλες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com