Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως ίσως χρειασθεί διάσωση η... Fed !

Αμερικανοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος να χρειασθεί διάσωση η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) από την Κυβέρνηση της χώρας, λόγω της διαρκούς επέκτασης του ενεργητικού της.


Με τίτλο "Θα μπορούσε η Fed να χρεοκοπήσει;" το Ρόιτερ αναφέρεται στις ανησυχίες που υπάρχουν στις ΗΠΑ μετά την άκρατη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Fed και τις συνεχείς αγορές κρατικών ομολόγων. Οι ανησυχίες, όπως αναφέρει το Ρόιτερς, πηγάζουν από το γεγονός ότι η Fed θα υποχρεωθεί κάποια στιγμή να αποσύρει τη ρευστότητα τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει διοχετεύσει στις αγορές για να στηρίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά τη μεγάλη κρίση του 2008.

Έτσι, ορισμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς έχουν αρχίσει να σκέπτονται το αδιανόητο: "Θα μπορούσε η υπερήφανη Fed, η πιο ισχυρή Κεντρική Τράπεζα του κόσμου, να γίνει αναξιόχρεη"; Η απάντηση, σχεδόν εξ ορισμού, είναι "όχι", προσθέτουν οι συντάκτες του Ρόιτερς, καθώς η Fed έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα κατά βούληση και στην πραγματικότητα το έκανε ήδη με την αγορά περίπου 2 τρις. δολαρίων τιτλοποιημένων τραπεζικών ομολόγων και ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.

Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι η διεύρυνση του ενεργητικού της σε πρωτοφανή επίπεδα, αφήνει τη Fed ασυνήθιστα εκτεθειμένη σε πιθανές ζημιές, σε μία περίοδο αυξημένου πολιτικού περιορισμού της ανεξαρτησίας της. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Fed κ. Μπεν Μπερνάνκι θεωρεί ότι ο κίνδυνος ζημιών είναι ελάχιστος. Η μόνη περίπτωση, είπε, να είναι μεγαλύτερο το παθητικό από το ενεργητικό της Τράπεζας, είναι αν αυξηθούν τα επιτόκια στο πλαίσιο μιας ευημερούσας οικονομίας. Το 2010, η Fed είχε κέρδος - ρεκόρ από τη διεύρυνση του ενεργητικού της, με αποτέλεσμα να ενισχύσει τα έσοδα του αμερικανικού Δημοσίου κατά 78,4 δις. δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, αναλυτές ισχυρίζονται πως οι δυνητικές ζημιές της Fed αυξάνουν την πιθανότητα να χρειαστεί το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας να προχωρήσει σε αύξηση των κεφαλαίων της ή, με άλλη ορολογία, να τη διασώσει. Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα κ. Βαρανταραγιάν Χάρι λέει ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της απόσυρσης της ρευστότητας, η Fed στην πραγματικότητα θα χρεοκοπήσει, τουλάχιστον στα χαρτιά. "Η πιο προφανής στρατηγική εξόδου, όταν ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αυξάνεται, είναι να σταματήσει η Fed τις αγορές ομολόγων και να τις αντιστρέψει", προσθέτοντας ότι "αυτό είναι πιθανό να την αναγκάσει σε μεγάλες ζημιές".

Ο κ. Χάρι επισημαίνει πως η Fed κατέχει σήμερα 1 τρις. δολάρια κρατικών ομολόγων, τα οποία θα χάσουν το 10% της αξίας τους, αν ο πληθωρισμός αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, αφήνοντας τη Fed με μια ζημιά της τάξης των 100 δις. δολαρίων. Αυτό, σημειώνει, θα έχει αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις, αλλά δεν θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες, εξ αιτίας της δυνατότητας της Fed να τυπώνει χρήμα. Για τη Fed, ωστόσο, η ανησυχία για πιθανές μελλοντικές ζημιές είναι πολυτέλεια, σε σύγκριση με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μην αναπτυχθεί αρκετά η αμερικανική οικονομία και να μην βρουν απασχόληση τα 14 εκατομμύρια των Αμερικανών ανέργων .


 
website counter
friend finderplentyoffish.com