Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πάνω από τα 115 δολ. το πετρέλαιο Μπρεντ λόγω Μ. Ανατολής

Με το 'ευρωπαϊκού' προσανατολισμού πετρέλαιο Μπρεντ πάνω από τα 115 δολ./βαρέλι και το Αμερικανό TWI να έχει ανέλθει στα 103 δολ./βαρέλι σήμερα μετά τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη από δυτικές δυνάμεις, είναι φανερό πως οι αγορές φοβούνται την αύξηση της βίας στην Β.Αφρική και Μ. Ανατολή, περιοχές από τις οποίες προέρχεται το 1/3 του παγκόσμιου πετρελαίου.



Με τις κοινωνικές διαδηλώσεις και αναταραχές να έχουν επεκταθεί σε Μπαχρέιν, Συρία και Υεμένη, η πολιτική αστάθεια στην περιοχή έχει ανέλθει κατακόρυφα, την ίδια ώρα που ο 'εμφύλιος' στη Λιβύη έχει περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου της σε λιγότερο από 25% της προηγούμενης ημερήσια παραγωγής της των 1,6 εκατομ. βαρελιών.

Ουσιαστικά οι εξαγωγές από την Λιβύη που είναι ο 12ος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο έχουν παραλύσει. Αυτό που φοβούνται οι επενδυτές είναι μήπως η αδιέξοδη κατάσταση στη Λιβύη διατηρηθεί επί μακρόν ή ακόμη χειρότερα εξελιχθεί σε ένα νέο Ιράκ ή Αφγανιστάν.

Τις δυσμενείς προβλέψεις για την πορεία των τιμών του πετρελαίου επιβεβαίωσε δήλωση του Ιράν σχετικά με το ότι οι αυξήσεις στην πετρελαϊκή παραγωγή άλλων χωρών δεν θα οδηγήσει σε χαλάρωση των πιέσεων επί των πετρελαϊκών τιμών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com