Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. θέτει εκτός ατζέντας την αναδιάρθρωση

Σαφή θέση κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πήρε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), είπε πως όχι μόνο δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά ως πρόταση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να επιλύσει. Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.


Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι οι Έλληνες έδωσαν και δίνουν μεγάλη μάχη. Υπογράμμισε όμως ότι τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας υποφέρουν. Ευχαρίστησε τον Χ. Βαν Ρομπάι για τις προσπάθειες που κάνει προκειμένου να προωθηθούν μερικά από τα αιτήματα της Ελλάδας. "Ένας κούκος, όμως, δεν φέρνει την άνοιξη", πρόσθεσε.

"Έφτασε η ώρα της αλήθειας"

Μιλώντας λίγη ώρα αργότερα στο ΕΛΙΑΜΕΠ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι έχει φτάσει για την Ελλάδα "η ώρα της αλήθειας και της συλλογικής προσπάθειας". Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της και θα φτάσει, ως άλλος Οδυσσέας, στην Ιθάκη. Χαρακτήρισε εφικτούς τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη, καθώς στην προσπάθεια μετέχει και η Ευρώπη.

Εκτίμησε ότι η κρίση οδηγεί την Ε.Ε. σε μια κατεύθυνση στενότερης πολιτικής συνεργασίας, "τη μεγαλύτερη επανάσταση από τη συνθήκη της Ρώμης".

Κάνοντας αναφορά στην ευρωπαϊκή στρατηγική για κοινό νόμισμα και κοινά σύνορα τόνισε πως “αν κάποιος αποτύχει, τότε όλοι κινδυνεύουμε”.

Στήριξη στην κυβέρνηση

Ο Χ. Βαν Ρομπάι συνεχάρη το Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι κρατά θαρραλέα στάση. "Μερικοί πρωθυπουργοί δείχνουν θάρρος μολονότι γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν τις εκλογές, σκοπός τους όμως είναι να διασώσουν το μέλλον των πολιτών τους", είπε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε χώρες όπως η Λετονία, αλλά και το Βέλγιο, πρωθυπουργοί που πήραν σκληρά μέτρα επανεξελέγησαν, επειδή οι πολιτικές τους απέδωσαν καρπούς.

"Η εκτέλεση ενός προγράμματος λιτότητας είναι δύσκολη και χρειάζεται χρόνος, οι χρηματαγορές όμως είναι ανυπόμονες και ο συγχρονισμός είναι δύσκολος. Η τέχνη της πολιτικής επομένως είναι η διαχείριση αυτού του μείγματος, διότι ακόμη κι όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση απαιτείται χρόνος γιατί είναι δύσκολο να πεισθούν οι πολίτες", πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι θέμα αξιοπρέπειας και πρόσθεσε ότι κατανομή των βαρών πρέπει να είναι δίκαιη.

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Ε.Ε. μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο της οποίας χαρακτήρισε αναγκαίες τις προωθούμενες από την κυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές.

Από τη μεριά του, ο Γ. Παπανδρέου επικεντρώθηκε σε θέματα μετανάστευσης, ζητώντας την τροποποίηση της συνθήκης "Δουβλίνο ΙΙ", που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να στέλνουν μετανάστες χωρίς χαρτιά στο κράτος από το οποίο μπήκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συμφώνησε ότι ακόμη και η συζήτηση για αναδιάρθρωση είναι επιβλαβής για την οικονομία

 
website counter
friend finderplentyoffish.com