Πιέσεις προς αρκετούς δανειολήπτες αναμένεται να ασκήσει η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη.
Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στο 1,25%, δικαιολογήθηκε από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ως αναγκαία για να διατηρηθούν σταθερές οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των επιτοκίων είναι «προς όφελος όλων των μελών της Ε.Ε», τι και αν η πολιτική αυτή έχει συναντήσει έντονες επικρίσεις, καθώς καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση της κρίσης . Η «έγνοια» της Ε.Ε. για το επίπεδο του πληθωρισμού γίνεται ακόμα πιο δύσκολα αποδεκτή, την ώρα που στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η FED των ΗΠΑ επιμένει να διατηρεί τα επιτόκια της σε επίπεδα γύρω από το 0.
Η αύξηση των δανείων στην Ελλάδα
Οι δανειολήπτες που επηρεάζονται από την αύξηση των επιτοκίων είναι όσοι έχουν δάνειο συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως το 40% των στεγαστικών είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ.
Σε ένα δάνειο, 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 χρόνων στο οποίο η δόση έχει διαμορφωθεί, στα 605 ευρώ, η άνοδος του επιτοκίου που αποφασίστηκε την Πέμπτη, θα την αυξήσει κατά 14 ευρώ, στα 619.
Σε περίπτωση δε που τους ερχόμενους μήνες, η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει και άλλο τα επιτόκια, εάν πάνε στο 1,5% η δόση θα εκτοξευθεί στα 632 ευρώ, και στο 1,75% θα διαμορφωθεί στα 650. Αυτό σημαίνει καθαρή επιβάρυνση από 164 – 540 ευρώ το χρόνο για κάθε νοικοκυριό με παρεμφερές δάνειο.
Ανάλογες είναι οι αυξήσεις και για τα στεγαστικά 25 χρόνων, καθώς η αντίστοιχη δόση από 527 ευρώ με επιτόκιο στο 1%, αυξάνεται στα 541, 555 και 570 αντίστοιχα για κάθε αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25%.