Τα φετινά τεκμήρια είναι σαφώς πιο επικίνδυνα για τους φορολογούμενους συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.
Και αυτό γιατί:
* Δεν υπάρχει καμία απαλλαγή για το τεκμήριο των ακινήτων όπως ίσχυε στο παρελθόν. Μέχρι και πέρυσι, υπολογιζόταν τεκμήριο για την κύρια κατοικία μόνο αν η επιφάνειά της υπερέβαινε τα 200 τ.μ. Για τις εξοχικές κατοικίες, το τεκμήριο υπολογιζόταν μόνο για επιφάνεια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων.
* Δεν υπάρχει καμία απαλλαγή για το τεκμήριο των αυτοκίνητων, το οποίο υπολογίζεται ανεξαρτήτως κυβισμού και ηλικίας. Μέχρι και πέρυσι, υπήρχε απαλλαγή για τα Ι.Χ. με εργοστασιακή αξία χαμηλότερη των 50.000 ευρώ, κάτι που ουσιαστικά έβγαζε εκτός σχεδόν όλα τα Ι.Χ.
* Προστέθηκαν ως νέο τεκμήριο, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, ενώ διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν τα τεκμήρια για τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής.
* Η αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων εμπίπτει πλέον στις διατάξεις του πόθεν έσχες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δικαιολογήσουμε, με βάση τα πραγματικά μας εισοδήματα, πού βρήκαμε τα χρήματα για να αποπληρώσουμε όχι μόνο τους τόκους -όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι- αλλά και τα χρεολύσια.
Υπ' αυτές τις συνθήκες, οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα:
* Ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους, πρέπει να υπολογίσουν σωστά το ύψος του τεκμαρτού τους εισοδήματος. Να προσθέσουν δηλαδή τα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα, τα ακίνητα, τα δάνεια, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.
* Αν το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το πραγματικό, πρέπει να επιδιώξουν να καλύψουν τη διαφορά χρησιμοποιώντας ένα από τα όπλα που υπάρχουν για την καταπολέμηση των τεκμηρίων. Το κυριότερο είναι η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.
* Οι αποδείξεις δαπανών (σουπερμάρκετ κ.λπ.) δεν αποτελούν τεκμήριο. Αρα στη φορολογική μας δήλωση βάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αποδείξεις, όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε το αφορολόγητο της κλίμακας (12.000 ευρώ) αλλά και για να επιτύχουμε φορολογική έκπτωση. Το μέγιστο όριο έχει τεθεί στις 15.000 ευρώ για τον εργένη και στις 30.000 ευρώ για τον παντρεμένο.