Δύο αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων φέρνει το πρόγραμμα-μαμούθ αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (50 δισ. ευρώ).
Το υπουργείο θέλει να έχει το κεφάλι του πιο ήσυχο αφού υπάρχει περιβάλλον γενικής αμφισβήτησης των πάντων, επισημαίνει αξιωματούχος της κυβέρνησης. Γι' αυτό προωθείται η ενίσχυση της διαφάνειας, η επιτάχυνση του προγράμματος και ο έλεγχος των διαδικασιών από την πρόσληψη των συμβούλων μέχρι την υλοποίηση των έργων.
Ομως, οι αλλαγές μπορεί πράγματι να συμβάλουν στον παραπάνω στόχο, αλλά σε κάθε περίπτωση «μπορεί να δημιουργήσουν κάποιες καθυστερήσεις», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, που πληροφορήθηκαν το θέμα.
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «η νέα διαδικασία θέλει κάποιο χρόνο για να εσωματωθεί στο σύστημα και να δουλέψει στην πράξη». Σύμφωνα με τις αλλαγές, οι οποίες συμπεριελήφθησαν σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα:
* Επανασυστήνεται ο λογαριασμός αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος είχε καταργηθεί. Ολες οι πληρωμές που αφορούν συμβούλους, πώληση περιουσιακών στοιχείων, έσοδα από αξιοποίηση περιουσίας θα καταχωρίζονται σε αυτόν τον λογαριασμό. Ο λογαριασμός θα ελέγχεται από εξωτερικό ορκωτή ελεγκτή, ο οποίος θα αλλάζει κάθε δύο χρόνια. Ετσι, θα πάψουν να εμφανίζονται απερίγραπτα φαινόμενα του παρελθόντος, όταν οι υπουργοί έφθαναν στο σημείο να μην γνωρίζουν πού πήγαιναν τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων.
* Η δεύτερη αλλαγή που προωθείται είναι η αναμόρφωση του πλαισίου ανάθεσης έργου στους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων. Η διάταξη αυτή προβλέπει τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των προσκλήσεων ενδιαφέροντος για κάθε περίπτωση αποκρατικοποιήσεων, την τήρηση αρχείου με τους συμβούλους και τη διαδικασία επιλογής τους.