Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Μονόδρομος η αναδιάρθρωση, υποστηρίζουν Γερμανοί οικονομολόγοι

Μονόδρομο για την Ελλάδα αποτελεί η «φιλική αναδιάρθρωση», σύμφωνα με τον Λαρς Φελντ, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ «αναπόφευκτη» χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ο οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ, σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.



Ο Λαρς Φελντ υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, επειδή τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας είναι δύσκολο να επιβληθούν πολιτικά, αφού ο κόσμος αντιδράει με σθένος, ιδίως όταν «δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ».

«Για μένα η αναδιάρθρωση αποτελεί μονόδρομο, και για να αισθανθεί η Ελλάδα κάποια ανακούφιση, αλλά και για να συμβάλλουν και οι πιστωτές στη λύση του ελληνικού προβλήματος», επισημαίνει ο Φελντ, ενώ προειδοποιεί τους πολιτικά υπεύθυνους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι «θα έχουμε καταστάσεις Αργεντινής» αν δεν προχωρήσουν σε συνεργατική μορφή αναδιάρθρωσης.

Τέλος, ο Λαρς Φελντ επικρίνει την ΕΚΤ για τη στάση που κρατά, δηλαδή κατά της αναδιάρθρωσης, με «τρόπο μάλιστα που προκαλεί πανικό αντί να καθησυχάσει τις αγορές μ’ έναν έξυπνο τρόπο», ενώ αναλύει τις προτάσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, επαναγορά χρέους, κλπ.).

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Κλέμενς Φουστ, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Relanews, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την οποία θεωρεί «αναπόφευκτη», πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2013.

Ο Φουστ επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση, η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα καθυστερήσει την ανάκαμψή της. Όπως υποστηρίζει «η Ελλάδα δεν μπορεί ν’ αποπληρώσει το χρέος της χωρίς τεράστια βοήθεια από το εξωτερικό, περισσότερη βοήθεια μάλιστα από αυτήν που κανείς λογικά θα ανέμενε».

Τέλος, ο Φουστ τονίζει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει ν’ αναλάβουν μέρος του κόστους της επίλυσης της κρίσης χρέους, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμελούσαν το καθήκον τους αν δεν είχαν αρχίσει να σκέφτονται και να κάνουν προετοιμασίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com