Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, είπε πως απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για να βγει η χώρα από την δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Όπως εξήγησε, χρειάζεται ένα νεο «κοινωνικό συμβόλαιο», που "θα αφήσει στην άκρη τις όποιες διαφορές, θα αμβλύνει τα εμπόδια, θα φέρει όλες τις κοινωνικές ομάδες του τόπου στο τραπέζι του διαλόγου. Και το οποίο δε θα κοιτάξει πώς να διατηρήσει το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, ή να το διορθώσει. Αλλά να το ανατρέψει, ξεκινώντας από μία νέα αφετηρία. Με σκοπό ένα νέο μοντέλο, που θα ενσωματώσει στην παρούσα, μονοδιάστατη οικονομική πολιτική σοβαρά στοιχεία και παραμέτρους αναπτυξιακής πολιτικής. Θα αναζητήσει τρόπους και μεθόδους για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας - που ειλικρινά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα - θα βρει νέες διεξόδους για την αγορά, θα αξιοποιήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αγοράς τους πόρους, που διαθέτουμε, θα εστιάσει στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος''.
Παράλληλα, με την ομιλία του στα μέλη του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, έθεσε συγκεκριμένες προτεραιότητες προκειμένου να βγούμε από την κρίση:
- Απελευθέρωση της αγοράς, εφαρμογή των νόμων, αποκρατικοποιήσεις που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θα ενίσχυαν την ελληνική ανταγωνιστικότητα κατά 15%.
- Απλούστευση και εκσυχρονισμό του φορολογικού συστήματος ώστε να μπορούν να κάνουν οι επιχειρηματίες μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
- Ευέλικτη και πιο “ελαφριά” για τον εργοδότη αγορά εργασίας, ώστε να αυξηθούν οι προσλήψεις, κυρίων νέων και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
• Λιγότερη γραφειοκρατία που προκαλεί υψηλό κόστος λειτουργίας και χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
• Ενίσχυση της ρευστότητας.
• Ανάπτυξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των στρατηγικών συνεργειών μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή νέων υποδομών, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.