Επιχειρηματίες και προμηθευτές περιμένουν τα λεφτά τους για δαπάνες που έχουν ήδη κάνει, αλλά το ΕΣΠΑ δεν τους πληρώνει, στεγνώνοντας την αγορά και θέτοντας σε κίνδυνο τον σχετικό στόχο του μνημονίου.
Η καθυστέρηση πληρωμών εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα κονδύλια που θα δικαιούνταν επιχειρηματίες που περιμένουν μήνες ή και χρόνια την αξιολόγηση των αιτημάτων τους, το ποσό αυγατίζει σημαντικά.
*Απορροφήσεις ΕΣΠΑ. Λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων έχει καταβάλει σύμφωνα με πληροφορίες σε δικαιούχους εντός του 2011 το κράτος, όταν βάσει μνημονίου πρέπει έως το τέλος του Ιουνίου θα δοθούν λεφτά αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί μόνο στη συνδρομή της Ε.Ε. στη δαπάνη του ιδιώτη. Αν προσμετρηθεί και η συμμετοχή του Δημοσίου, αυξάνεται.
*Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Αν προστεθούν στο ΕΣΠΑ και τα καθαρά εθνικά έργα, τότε οι απαιτήσεις πληρωμών στο σύνολο του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο μόνο έχει διατεθεί συγκρατώντας έτσι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.
*Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και οφειλές του 2010 σε δικαιούχους κοινοτικών και εθνικών έργων, που υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ περίπου.
Στο ΕΣΠΑ οι αιτίες της καθυστέρησης είναι πολλές. Πέρα από την έλλειψη κρατικού χρήματος, εμπλοκή έχει προκαλέσει η απαίτηση για πληρωμή τους μέσω κεντρικού λογαριασμού της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς κάποιοι τώρα ενεργοποιούνται, αλλά και ο Καλλικράτης που έχει «ανακατέψει» τις υπηρεσίες σε κάθε νέο δήμο.
Τα ζητήματα θα συζητηθούν την Τρίτη όταν η τρόικα θα έχει συνάντηση με τη νέα ειδική γραμματέα ΕΣΠΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες. Θα ζητηθούν αποδείξεις ότι τις επόμενες εβδομάδες το χρήμα θα... ρεύσει αλλά και αλλαγές στη δομή των έργων, ώστε να μεταφερθούν κονδύλια σε προγράμματα που τρέχουν.
Εξηγήσεις θα ζητηθούν και για τις καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση πολλών δράσεων κυρίως για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράζεται έντονη αμφιβολία για τη δυνατότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν πλέον στα προγράμματα ανακυκλούμενων πιστώσεων (Jeremie, ταμείο επιχειρηματικότητας, Αγροτικής ανάπτυξης, Ενάλιο κ.λπ.).
Πρόκειται για το βασικό εργαλείο παροχής ρευστότητας στην αγορά στο οποίο έπρεπε να μετέχει κατά το ένα τρίτο το ΕΣΠΑ και κατά τα δύο τρίτα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρέχοντας δάνεια στην αγορά με επιτόκιο 4%. Ομως, οι προθεσμίες προκήρυξης των δράσεων συνεχώς μεταφέρονται χρονικά (για το ταμείο επιχειρηματικότητας πλέον έχει τεθεί ως στόχος ο Ιούνιος, αλλά τώρα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός προς τις τράπεζες).
Τις τελευταίες ημέρες αρχίζουν να γίνονται ξανά, με αργό ρυθμό, κάποιες υπαγωγές εταιρειών στον επενδυτικό νόμο Αλογοσκούφη, ενώ ακόμη υπάρχουν πολλά παράπονα επιχειρηματιών που έχουν ολοκληρώσει τις δράσεις αλλά δεν έχουν λάβει τα λεφτά. Και οι τράπεζες πια δεν δανείζουν με... ενέχυρο τις κοινοτικές επιδοτήσεις, όπως συνέβαινε παλαιά...