Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Φ. Σαχινίδης: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τα «τριχίλιαρα» των πυρόπληκτων του 2007

Σε ισχύ βρίσκεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να ελέγχουν αν υπήρξαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί στους πυρόπληκτους, μετά τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 στην Ηλεία, ανέφερε με έγγραφό του στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.


Μοναδικό δικαιολογητικό που είχε απαιτηθεί τότε για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσων περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης ήταν μια αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου για τις ζημιές που υπέστη καθώς και για το ότι δεν είχε λάβει την ίδια παροχή από άλλη πηγή.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε σε έγγραφό του ότι σε περίπτωση διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και για όσους έλαβαν το έκτακτο βοήθημα των 3.000 ευρώ και για όσες τυχόν τράπεζες διαπιστωθεί ότι παρέλαβαν δηλώσεις-αιτήσεις με ανακριβή στοιχεία ταυτότητας ή αν παρέλαβαν εκπρόθεσμες αιτήσεις γίνεται καταλογισμός.

Τη σχετική ερώτηση υπέβαλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «η μαζική εκδίκαση υποθέσεων σε Δικαστήρια της Ηλείας, που αφορούν πυρόπληκτους Ηλείους, για το αδίκημα της μη νόμιμης είσπραξης του βοηθήματος, προκαλεί αλγεινή εντύπωση». Συγκεκριμένα είχε καταγγείλει ότι σύρονται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια που ήδη έχουν επιστρέψει το βοήθημα των 3.000 ευρώ.

Ζήτησε ακόμη να ενημερωθεί αν υπάρχει πόρισμα ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη χορήγηση του συγκεκριμένου βοηθήματος αφού δεν τηρήθηκε η ισχύουσα πάγια διαδικασία για τους θεομηνιόπληκτους και δεν αναζητήθηκαν ευθύνες σε στελέχη της διοίκησης αλλά και των τραπεζών για τις παραβιάσεις των νόμων και κανονισμών κατά τη φάση της χορήγησης του βοηθήματος.

"Το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο είναι πλήρες και επαρκές, όσον αφορά στον καταλογισμό τόσο των ανοικείως λαβόντων τις συγκεκριμένες οικονομικές ενισχύσεις, όσο και των οικείων πιστωτικών ιδρυμάτων που πραγματοποίησαν παράνομες πληρωμές", αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών για την επισήμανση του κ. Αντωνακόπουλου ότι "κάποιοι τραπεζικοί, υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες παρακινούσαν τους πολίτες να λάβουν το βοήθημα" και συνεπώς "εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη και καθολική αναζήτηση ευθυνών, τότε η Πολιτεία δυστυχώς μεροληπτεί σε βάρος των πυρόπληκτων"

 
website counter
friend finderplentyoffish.com