Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις διαπιστώνει η κυβέρνηση

Σε 15 δισ. ευρώ υπολογίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος τις επενδύσεις που απεμπλάκησαν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας μέσα στους τελευταίους 20 μήνες. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Χάρης Παμπούκης, προανήγγειλε τη δημιουργία συστήματος προαδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων και γενίκευσης του «fast track».




«Στον τόπο μας υπάρχουν οι γραφειοκρατικές λίνδες», είπε ο Θόδωρο Πάγκαλος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώνει η Αντιπροεδρία μαζί με το Invest In Greece, παρομοιάζοντας το χρόνο που περνά μία επένδυση στις υπηρεσίες του Δημοσίου πριν εγκριθεί με τον ενδιάμεσο χώρο στον οποίο πηγαίνουν οι ψυχές των αβάπτιστων παιδιών, σύμφωνα με την Καθολική πίστη.

Πρόσθεσε ότι σε μια "ευνομούμενη κοινωνία με καλές γραφειοκρατικές και διοικητικές παραδόσεις" δεν θα υπήρχε η ανάγκη γραφείου για τη διευκόλυνση και την απεμπλοκή επενδύσεων.

Σχολιάζοντας τη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε αυτόν τον τομέα, είπε: «Δεν έχω τη δυνατότητα βάσει του Συντάγματος να κρίνω υπουργούς ή να απολύω τους υπουργούς όπως μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός. Ως αντιπρόεδρος μπορώ μόνο δια της πειθούς να επιτύχω μια καλή συνεργασία για την απεμπλοκή επενδύσεων και αν δεν καταφέρω να πείσω, το τίμημα είναι ότι δεν θα προχωρήσει και η επένδυση».

ΠΑράλληλα, άφησε αιχμές για το ρόλο της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι δεν μπορούν όσοι κόπτονται για την Ανάπτυξη να υπονομεύουν την ασφάλεια και την ομαλότητα της χώρας.

Από τη μεριά του, ο Χάρης Παμπούκης, ο οποίος αποκάλεσε το "fast track" μετροπόντικα της γραφειοκρατίας, ανέφερε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για λιμάνια, αεροδρόμια μεταφορές ακόμη και για τον ΟΣΕ.

Όσον αφορά στη Ναυτιλία, τον τομέα της οικονομίας που εποπτεύει, ανέφερε ως παράδειγμα για το σύστημα προαδειοδότησης την προώθηση ''σταθμών κρουαζιέρας'' και τόνισε ότι βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι η προώθηση συστήματος κινήτρων για τα σκάφη με ελληνική σημαία.

Δήλωσε ότι έχει εκπονηθεί το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό, ενώ σχετικά με τον ΟΛΠ θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση «αλλά όχι το ρυθμιστικό πεδίο».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θάνος Μωραΐτης, γνωστοποίησε ότι το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για την ''φιλική Ελλάδα'' που θα προβλέπει την άρση 63 εμποδίων στην ανάπτυξη του επιχειρείν.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com