Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Σενάριο ελληνικής πτώχευσης έχει το νέο τεστ αντοχής για τις τράπεζες

Για πρώτη φορά το νέο τεστ αντοχής των τραπεζών περιλαμβάνει και σενάριο πτώχευσης της Ελλάδας, αναφέρουν σήμερα οι Financial Times Deutschland (FTD) Στο νέο σενάριο καλούνται οι τράπεζες να συμπεριλάβουν και την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας σε ποσοστό 36%.





Τη 'καινοτομία' αυτή ζήτησε από τις τράπεζες η αρμόδια Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) προκειμένου να καταστήσει αισθητά αυστηρότερους τους όρους του τεστ, γράφει η εφημερίδα.

Επισημαίνει, μάλιστα, τη σημαντική πολιτική διάσταση του ζητήματος, καθώς η ΕΕ επισήμως αγωνίζεται για μία πάση θυσία αποτροπή πτώχευσης της Ελλάδας.

Με την αυστηροποίηση των όρων αυξάνονται οι πιθανότητες να κοπούν ορισμένες τράπεζες στο τεστ, με πρώτες υποψήφιες, όπως τονίζουν οι FTD, τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά κρατικά ομόλογα της τάξεως των 50 δις ευρώ.

"Όταν μία ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβάλλει να συνυπολογιστεί η πτώχευση στο τέστ, τότε η ΕΕ παραδέχεται κάτι, επί του οποίου μέχρι τώρα υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο", δήλωσε στην ίδια εφημερίδα FTD ο Louis Maglanoc αναλυτής της Unicredit. Προσθέτει δε ότι αυτή η υπόθεση εργασίας για την Ελλάδα μπορεί να «αυτονομηθεί» και εν τέλει να συμβάλει στο να οδηγηθεί η χώρα σε μία πραγματική αναδιάρθρωση, διότι η προοπτική της πτώχευσης δεν θα αποτελεί πλέον ταμπού.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com