Από τις 20 Αυγούστου, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν με κουπόνια το προσωπικό που απασχολούν κατ΄ οίκον ή το προσωπικό που εργάζεται περιστασιακά, όπως σερβιτόροι, ακόμη και τραγουδιστές, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Σε 600 σημεία στη χώρα, θα μπορεί ο εργοδότης να πληρώνει το κουπόνι καταβάλλοντας το τίμημα της συμφωνημένης αμοιβής με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος.
Το «εργόσημο» θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι.
Η παραλαβή του θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, ενώ σε λίγο καιρό θα μπορούν οι πολίτες να το παραλάβουν και από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους, μελετώντας και το ενδεχόμενο να εντάξουν τα «εργόσημα» σε καθεστώς προσφορών προς τους καταναλωτές, ανάλογα με το ύψος των αγορών τους.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, κατά την ενημέρωση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος, το μέτρο είναι για όλους, μετανάστες και μη. Ωστόσο εκτιμάται ότι αφορά κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται σε σπίτια και σε αγροτικές εργασίες.
Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται όχι μόνον όσοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, όπως εξήγησε ο υπουργός, αλλά και μια κομμώτρια που πάει σε σπίτι να χτενίσει, ο κηπουρός, ή κάποιος που παραδίδει κατ΄ οίκον μαθήματα. Με «εργόσημο» θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά στο χώρο του επισιτισμού, όπως για παράδειγμα σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπό συναδέλφων τους ή και τραγουδιστές που πάνε να τραγουδήσουν κάπου, έστω και για δύο μόνον ημέρες.
Ο Γ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του εργοδότη και εργαζόμενου. Μέσα από την εξαργύρωση του «εργόσημου», θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.
Επίσης, μέχρι το τέλος Αυγούστου, το υπουργείο Εργασίας θα είναι έτοιμο να καταθέσει στη Βουλή και το νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο, η κοινοτική οδηγία για την παράνομη εργασία. Οι διατάξεις θα είναι πολύ σκληρές για όσους απασχολούν παράνομα μετανάστες, καθώς προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης από 3 μέχρι 6 μήνες σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης παράβασης. Επίσης, προβλέπεται έως και διακοπή λειτουργίας επιχείρησης, αφαιρείται η δυνατότητα σύναψης σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, ενώ σε επαναλαμβανόμενη παράβαση τα χρηματικά πρόστιμα θα είναι υψηλά, ενώ προβλέποτναι και κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ.
Για τα υπόλοιπα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα μειώνονται σε 120, από 200 που είναι σήμερα, τα απαιτούμενα ένσημα για την άδεια παραμονής. Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει και στην έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα προβλέπει τη δυνατότητα να εργαστούν όσοι μετανάστες βρίσκονται σε καθεστώς μη απομάκρυνσης από τη χώρα.
Ο Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι το καθεστώς των μετακλήσεων είναι υπό εξέταση, ώστε να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιφέρειας, ενώ ενημέρωσε την επιτροπή ότι προκηρύχθηκε ήδη μεταναστευτικός χάρτης για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.