Στο έγγραφό του ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών να αποστείλουν στοιχεία για όλες τις ανοιχτές υποθέσεις που έχουν στα γραφεία τους και αφορούν:
* Υποθέσεις φοροδιαφυγής.
* Περιπτώσεις παράβασης του νόμου για χρέη προς στο Δημόσιο, δηλαδή όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται στα 41 δισ. ευρώ!
* Τις παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα, δηλαδή όλες τις υποθέσεις λαθρεμπορίας ή μη καταβολής δασμών. Στις υποθέσεις αυτές κυρίαρχο λόγο έχει η λαθρεμπορία πετρελαίου.
* Υποθέσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πρόκειται για όλες τις ανοιχτές δικογραφίες που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων σε συνδυασμό ή μη με διάπραξη τυχόν άλλων αδικημάτων. Τις υποθέσεις αυτές χειρίζεται βασικά το ΣΔΟΕ.
* Και όλα τα οικονομικά αδικήματα σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Εδώ πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις ζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου από παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των εντεταλμένων οργάνων του.
Τον Σεπτέμβριο
Ο κ. Παντελής ζητεί να ενημερωθεί σε ποιο διαδικαστικό στάδιο βρίσκονται αυτές οι υποθέσεις, ώστε με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να έχει πλήρη εικόνα για το εύρος και την πορεία των οικονομικών - φορολογικών δικογραφιών με τις οποίες ασχολούνται εδώ και χρόνια οι διωκτικές αρχές.
Από την εγκύκλιο αυτή συνάγεται ευθέως το συμπέρασμα ότι οι ελληνικές δικαστικές και πολιτικές αρχές (υπουργείο Οικονομικών) δεν έχουν καμία στατιστική και πραγματική εικόνα για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων και δικογραφιών που αφορούν τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους.
Η απεικόνιση αυτή, όπως επιβάλλεται πλέον από την τρόικα μέσω του Μνημονίου, αποσκοπεί στην καταγραφή της κατάστασης και στην επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, καθώς έως το τέλος του 2012 έχει τεθεί ο στόχος να μειωθούν οι σημερινές δικαστικές εκκρεμότητες τουλάχιστον κατά 80% σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση.