Με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ταυτίζεται ο Αντώνης Σαμαράς. Αποκλείει κατηγορηματικά τη λύση επιλεκτικής χρεοκοπίας για τον έλεγχο του δημοσίου χρέους, θέτοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της ροής χρήματος από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Λίγο μετά την ομιλία του Α. Σαμαρά, ο Ευ. Βενιζέλος «απάντησε» με ανακοίνωση τύπου.
Μιλώντας στην πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι τη χρεοκοπία "δεν τη θέλουμε, δεν τη χρησιμοποιούμε και δεν την επιτρέπουμε καν ως σκέψη" και πρόσθεσε ότι η εκφορά της και μόνο μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δήλωσε ότι η λέξη "απαγορεύεται" σε όλες τις μορφές της, ακόμη και στην αγγλική, "selective default". Πρόκειται για όρο που χρησιμοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να καθησυχάσει τους πολίτες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ έχει "δικαίως" προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι μία επιλεκτική χρεοκοπία θα σταματήσει τη ροή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Παρουσίασε ως μοναδική υγιή λύση την έκδοση ευρωομολόγου ή έστω την παροχή νέου δανείου από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Για το ζήτημα των εμπράγματων εγγυήσεων, υπογράμμισε ότι τις θεωρεί απαράδεκτες και ούτε καν τις συζητά.
Άσκησε κριτική και στην Ε.Ε. χαρακτηρίζοντας οξύμωρο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επιτίθενται στους οίκους αξιολόγησης, ενώ ζητούν τη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο στήριξης. Όσον αφορά στην έκκληση για συναίνεση, στο πρότυπο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ισχυρίστηκε ότι στη μεν Ιρλανδία δεν υπήρξε, ενώ στην Πορτογαλία υπήρξε "συμφωνία στα βασικά". Παράλληλα, ανέφερε ότι οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πορτογαλική οικονομία, παρά τη συναίνεση, εξέλιξη που -κατά τον Αντ. Σαμαρά- αποδεικνύει ότι δεν αρκεί για την εκτόνωση των πιέσεων.
Μιλώντας για τις πιέσεις που δέχτηκε από τα "αδελφά" κόμματα του ΕΛΚ, δήλωσε πως "αντισταθήκαμε και ως Ευρωπαίοι" και έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα, αν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την κατηγορία ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να οδηγήσει την Ελλάδα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, ενώ δεν φάνηκε να τον ικανοποιεί ούτε η υιοθέτηση προτάσεων που ο ίδιος είχε παρουσιάσει, λέγοντας ότι έγιναν δεκτές "με στρεβλό τρόπο".
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της απελευθέρωσης των ταξί -σημειώνοντας μάλιστα ότι στην αίθουσα ήταν παρών ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί και συμβουλός του, Θύμιος Λυμπερόπουλος. Επιχείρησε να συμφιλιώσει την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια με την πάγια θέση της Ν.Δ. υπέρ της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, δηλώνοντας ότι στην Ελλάδα, λόγω της υπερπροσφοράς, θα προκύψουν προβλήματα και μονοπωλιακές καταστάσεις.
Ζητάει εκλογές
Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψηφίσματα, δήλωσε ότι "δεν ξέρουμε ακριβώς πως θα είναι", αλλά προεξόφλησε ότι θα πρόκειται "ασφαλέστατα" για προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και να "κάψουν" μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
"Το καλύτερο δημοψήφισμα είναι οι εκλογές", τόνισε. Εξάλλου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο.
Άνοιγμα στους "αγανακτισμένους"
Ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στους "αγανακτισμένους", από τους οποίους ζήτησε επί της ουσίας να μην στρέφονται κατά της Νέας Δημοκρατίας. "Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όσοι επέβαλαν εκβιαστικά διλήμματα δεν είναι ιδιοι με εκείνους που αντιστάθηκαν στους εκβιασμούς [...] Κάθαρση ναι, όχι ισοπέδωση των πάντων", είπε.
Σημείωσε ότι η Συγγρού από την αρχή χαιρέτισε τον ειρηνικό και ακομμάτιστο χαρακτήρα του κινήματος, αλλά πρόσθεσε πως με ανησυχία βλέπει σημάδια εκτροπής σε βία, την οποία καταδικάζει με τον πλέον αυστηρό τρόπο.
Χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα για το ζήτημα της μετανάστευσης, ισχυριζόμενος ότι "παράνομοι μετανάστες έχουν διαλύσει ολόκληρες περιοχές της χώρας".
Αμεση απάντηση Βενιζέλου
Λίγο μετά την ομιλία του Α. Σαμαρά, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος "απάντησε" με την παρακάτω δήλωση:
«Όταν μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα νευρικό και ρευστό, η χώρα μας κάνει λεπτούς, προσεκτικούς και υπεύθυνους χειρισμούς, ώστε η κατάσταση όχι μόνο να σταθεροποιηθεί, αλλά και να αποβεί όσο γίνεται επωφελέστερη για την Ελλάδα μέσα από την ελάφρυνση του βάρους του δημοσίου χρέους, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μπορούσε να πει απλά ότι στηρίζει την Κυβέρνηση.
Λογοπαίγνια και αυτονόητες αναφορές δεν ωφελούν σε τίποτα. Αντίθετα βλάπτουν όταν προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα χωρίς λόγο.
Είχα ενημερώσει από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί τηλεφωνικά τον κ. Σαμαρά για το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι είμαι πάντα στη διάθεσή του για πλήρη και σε βάθος ενημέρωση. Έχει δε πρόσβαση σε όλους τους φορείς, όλες τις υπηρεσίες και όλους τους χειριστές του Υπουργείου Οικονομικών.
Επαναλαμβάνω συνεπώς τον πυρήνα της χθεσινής συνέντευξής μου: Η προχθεσινή απόφαση του Εurogroup διασφαλίζει απολύτως την Ελλάδα ως προς την κάλυψη των δανειακών της αναγκών και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως προς τις ανάγκες χρηματοδότησής του. Η κάλυψη αυτή είναι πολιτική, θεσμική και χρηματοοικονομική. Και είναι πλήρης. Όλα τα άλλα είναι και περιττά και βλαπτικά αυτή τη στιγμή.
"Ο όρος selective default δεν έχει καμία σχέση με τη χρεοκοπία"
Στη χθεσινή μου συνέντευξη αναφέρθηκα στον όρο selective default -που δεν έχει καμία σχέση με την χρεοκοπία όπως την γνωρίζει και την αντιλαμβάνεται ο κόσμος ως πραγματική κατάσταση- και εξήγησα το ακριβές και πραγματικό περιεχόμενό του όρου επειδή γνωρίζω με ποιον χαλαρό ή και ανεύθυνο ακόμη τρόπο χρησιμοποιούνται αυτοί οι όροι στην ελληνική δημόσια συζήτηση. Περίμενα από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στηρίξει την Κυβέρνηση στην προσπάθειά της, να επικρατήσει ένας υπεύθυνος και ψύχραιμος τρόπος διαχείρισης των ζητημάτων αυτών προς όφελος της χώρας. Δυστυχώς, έγινε το τελείως αντίθετο. Ελπίζω όμως αυτό να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν».