Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Για “Παγκαλοποίηση” του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο ο Αλ. Τσίπρας

Απαντώντας στο χαρακτηρισμό του ως “αρχιστράτηγο του μπάχαλου” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε σε συνέντευξη του στον “Τύπο της Κυριακής” ότι η επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει «παγκαλοποιηθεί» πλήρως.



Έντονα απαντά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ακόμα ερώτηση στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στον “Τύπο της Κυριακής”. Απαντώντας στις κατηγορίες που τον θέλουν υποκινητή των αποδοκιμασιών σε βάρος βουλευτών, δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ χάνει την σοβαρότητά του με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η επικοινωνιακή του πολιτική έχει “παγκαλοποιηθεί” πλήρως».

Όπως εξηγεί ο Αλ. Τσίπρας οι άνθρωποι που βρίσκει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα είναι κυρίως δικοί του άνθρωποι, που το έχουν ψηφίσει. «Η κυβέρνηση έχει ρίξει 3000 δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, έχει ρίξει ξύλο σε παιδιά, ηλικιωμένους και περαστικούς, και τώρα φωνάζουν ότι είναι θύματα βίας. Όταν λοιπόν φτάνουν ως εκεί, για να μπορέσουν να κατεδαφίσουν την κοινωνία, ας μην παριστάνουν τους έκπληκτους που τους αποδοκιμάζουν» εξηγεί για τις αποδοκιμασίες βουλευτών.

Παρόλα αυτά δεν βρίσκει πιθανή την επιτυχία προσπάθειας προβοκάτσιας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως εξηγεί το ΠΑΣΟΚ «είναι σε τόσο απελπιστική κατάσταση, που προβοκάτσια και να επιχειρήσουν θα στραφεί εναντίον τους».

Αλλά προειδοποιεί ότι ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία κινδυνεύουν «πρωτίστως από αυτούς που συμπυκνώνουν το μεσοπρόθεσμο σε ένα άρθρο, που εκβιάζουν τους βουλευτές τους, που παρακάμπτουν τη Βουλή με υπουργικές αποφάσεις, που εξαπολύουν οργανωμένες επιχειρήσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας» και όχι από τους αγανακτισμένους πολίτες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει ακόμα την επίθεση του ΚΚΕ ως φόβο για το γεγονός ότι η ενότητα της αριστεράς είναι πια ώριμη ακόμα και στην βάση του ΚΚΕ, παρότι ο Περισσός επιμένει στην αδιέξοδη γραμμή.

Διευκρινίζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο και την “επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους”, είπε ότι «συνώνυμο της χρεοκοπίας είναι το μεσοπρόθεσμο. Η χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν το σχέδιο αυτό το αρνηθούμε, αν συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, σε ευρωπαϊκό δεν υπάρχει διέξοδος. Η διέξοδος αυτή είναι καθοριστική για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ή θα είναι η ήπειρος των μνημονίων ή της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μίλησε για την χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και την ανάγκη να επανεξεταστούν οι στόχοι και οι προτεραιότητες του, με ουσιαστική σύνδεση με την κοινωνία, με συμμετοχή φορέων εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ώστε να μην καταλήγουν οι πόροι κατ ευθείαν στις τσέπες μεγαλοεργολάβων και πολυεθνικών.

Δήλωσε ακόμα ότι ο Αντώνης Σαμαράς «δεν πείθει». Και αυτό γιατί «αγοράζει κοινωνική δυσαρέσκεια. Έτσι νομίζει τουλάχιστον. Πέρα από την φραστική αποποίηση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, επί της ουσίας δεν έχει πει τίποτα αντίθετο. Τα κίνητρα για ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, η συναίνεση στις ιδιωτικοποιήσεις, η φορολογική ασυλία στις τράπεζες και η περαίωση των αυθαιρέτων δεν είναι εναλλακτικές προτάσεις. Είναι τζάμπα αντιπολίτευση. Η Ελλάδα ξεπουλιέται, η ανεργία καλπάζει, ο κόσμος είναι σε απελπισία, και του λες ότι θα φορολογείς τις τράπεζες με 15% για να βγούμε από την κρίση; Δεν πείθουν αυτά. Και φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ξανά ότι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου είναι εξωπραγματικοί. Όσο ήταν και οι στόχοι του Μνημονίου. Τόνισε ότι σπέρνοντας παντού την ύφεση, δεν μπορείς να έχεις έσοδα, ούτε να μειώσεις τα ελλείμματα. «Το πρόβλημα είναι το σε κάθε νέα αποτυχία, επανέρχονται με μια νεώτερη πιο σκληρή και αποτρόπαιη συνταγή, προς την ίδια κατεύθυνση» είπε προειδοποιώντας ότι αν το επιχειρήσουν και μετά την αποτυχία του Μεσοπρόθεσμου, θα αναγκαστούν πλέον να υπολογίσουν και τον παράγοντα της κοινωνικής αγανάκτησης.

Γιαυτό όπως είπε στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν εκλογές για να μπουν στο τραπέζι οι εναλλακτικές στρατηγικές. «Η αντοχή της κοινωνίας έχει εξαντληθεί προ πολλού και η πολιτική που ακολουθείται επιβάλλει θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Ας αποφασίσουμε δημοκρατικά λοιπόν, ποιος είναι ο δρόμος... Πιθανώς να σχεδιάζουν συγκυβέρνηση. Αλλά όταν τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, αθροιστικά πέφτουν κάτω από 40%, τι συγκυβέρνηση θα κάνουν και πόσο θα κρατήσει; Αυτό που χρειάζεται είναι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας και μια μεγάλη προοδευτική στροφή. Αυτοί που μας έφεραν εδώ, δεν μπορούν και δε θέλουν να μας βγάλουν από εδώ».

Κάθετος ήταν και στην πρόταση κατάργησης της χρηματοδότησης των κομμάτων. «Υποθέτω ότι και ο κ. Χριστοφοράκος της Siemens, την ίδια άποψη θα έχει. Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Ξεμπλέκεις με τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, και μπορούν τα “συστημικά” κόμματα να συσφίξουν τις σχέσεις με χρηματοδότες τους. Έτσι φτάσαμε στα Ανατολικά μετασοβιετικά κράτη σε κόμματα επιχειρηματιών, και σε πλήρη απαξίωση των πολιτικών συστημάτων».

Εξέφρασε την άποψη ότι κάθε κόμμα, ειδικά της Αριστεράς, πρέπει να βασίζεται πρώτα από όλα στις δικές του δυνάμεις. Συμπληρώνοντας ότι «αν όμως οι προεκλογικές καμπάνιες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τη Siemens και τις τράπεζες, τότε θα υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com