Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011
Reuters: 100ετές ομόλογο -αλά μεξικέν- μελετά και η Ελλάδα
Την έκδοση εκατονταετούς ομολόγου φέρεται να μελετά η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους, αναφέρει ανταπόκριση του Ρόιτερ με προέλευση τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.
Το δημοσίευμα του Ρόιτερ επικαλείται πηγή που μετέχει σε μία από τις τράπεζες που συμβουλεύει την Ελλάδα στα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους. Πρόκειται για τις τράπεζες ΒΝΡ Paribas, Deutsche Bank και HSBC, καθώς και την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard.
Κατά το Ρόιτερ, το σχέδιο είναι ανάλογο με αυτό της λύσης των ομολόγων Brady που προώθησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Νίκολας Μπρέιντι στα τέλη της δεκαετίας του '80 για την επίλυση της κρίσης χρέους της Λατινικής Αμερικής. Τα ομόλογα Brady είχαν διάρκεια 30 ετών και είχαν την εγγύηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Το σχέδιο Brady δημιούργησε νέα ομόλογα συνολικής αξίας άνω των 160 δισ. δολαρίων, διευκολύνοντας τη ρευστότητα, δεν απέτρεψε πάντως την πτώχευση αρκετών χωρών της Λατινικής Αμερικής, που αναγκάστηκαν τελικά σε νέες αναδιαρθρώσεις χρέους.
Εκατονταετή ομόλογα αξίας ενός δισ. δολαρίων εξέδωσε πέρυσι το Μεξικό, το οποίο αναφέρεται ως παράδειγμα στη σχετική ανταπόκριση, που θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Ελλάδα.
«Το χρηματοδοτικό κόστος της Ελλάδας θα είναι τρομακτικό, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ένα τέτοιο εγχείρημα αποτρέπει τη στάση πληρωμών. Αφορά περισσότερο την επιβίωση παρά το να κάνεις αυτό που είναι σωστό από τη σκοπιά της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης», σχολιάζει ο Τιμ Τζάγκερ, της εταιρείας συμβούλων RBS, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.
Το εκατονταετές ομόλογο με στόχο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα στείλει, κατά τον Τζάγκερ, ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι τα προβλήματα αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα χρειαστούν πάρα πολύ καιρό.