Δημόσια δέσμευση ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα μέσα στο 2013 έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας
Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι πάρθηκαν σκληρά μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά σημείωσε αναφερόμενος στην συμφωνία του Eurogroup ότι αν η Ελλάδα πάει καλύτερα σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος τότε θα είναι δυνατό να μην εφαρμοστεί ένα μέρος από τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους της χώρας.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι το αντίβαρο της δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα του χρέους είναι οι επενδύσεις και η αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση.
Υπογράμμισε επιπρόσθετα ότι όταν το δημόσιο χρέος της χώρας φθάνει στο 180% του ΑΕΠ είναι αδύνατο να γίνουν μειώσεις φόρων, ωστόσο εξήγησε ότι για τις επιχειρήσεις θα προκύψει μειωμένο φορολογικό βάρος περίπου 7 εκατοστιαίων μονάδες σε σχέση με το τί ισχύει σήμερα και ότι θα υπάρξει φορολογική ελάφρυνση και σε ορισμένα φυσικά πρόσωπα από ένα εισόδημα και κάτω.
Ο υπουργός εστίασε στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην Ελλάδα σήμερα είναι η "δραχμική αβεβαιότητα", καθώς εμποδίζει τις επενδύσεις και ωθεί καταθέσεις στο εξωτερικό, δήλωσε όμως πως η απόφαση του Eurogroup θα λειτουργήσει θετικά, ενώ εκτίμησε ότι όλοι οι στόχοι της κυβέρνησης τελικά επιτεύχθησαν.
"Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η εμπιστοσύνη, η αβεβαιότητα. Αυτή προσπαθούμε να βελτιώσουμε και πιστεύω ότι η απόφαση που ελήφθη προχθές είναι σημαντική", είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι "εάν συνεχίσει να υπάρχει δραχμική αβεβαιότητα, κανένα plan B δεν μπορεί να υπάρξει".
Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για επιτάχυνση της επιστροφής καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, ενώ είπε ότι μετά και τις αποφάσεις των Βρυξελλών αναμένεται επίσης συμμετοχή ξένων επενδυτών στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Αναφορικά με την πρόταση για κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ESM ή του EFSF, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι προς το παρόν "δεν βρίσκει ευήκοα ώτα μεταξύ των χωρών εκείνων που θα πληρώσουν, κακώς βεβαίως" και εξέφρασε την ελπίδα μέσα στο 2013 να υπάρχει μια θετική απόφαση γι' αυτό.
Σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και το διακύβευμα που υπάρχει για την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι πράγματι το ΔΝΤ ίσως εξαρτήσει τη συμμετοχή του από την επιτυχία του, μια συμμετοχή την οποία χαρακτήρισε μικρή μεν σημαντική δε. "Ίσως μη συμμετοχή του ΔΝΤ δημιουργήσει πρόβλημα σε ορισμένα κράτη μέλη", είπε και δεν αρνήθηκε ότι σε μια τέτοια περίπτωση "πάντα υπάρχει κίνδυνος μιας περιπλοκής".
"Περιμένουμε συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ξένων, η τιμή η οποία δίνεται και η οποία καθορίζεται σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωζώνης θα είναι περίπου οι τιμές που επικράτησαν στις 23/12, δίνει ένα σημαντικό κέρδος στις τράπεζες με βάση τις τιμές που έχουν εγγράψει στα βιβλία τους τα ομόλογα αυτά", είπε για τη διαδικασία της επαναγοράς η οποία επανέλαβε ότι έχει εθελοντικό χαρακτήρα για όλους, και για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Υποστήριξε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι κομμάτι της γενικής κυβέρνησης και δεν προκαλούν ελάφρυνση δημοσίου χρέους, "διότι είναι σαν να βγάζεις λεφτά από την μια τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη τσέπη του Δημοσίου". Άρα η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων -είπε- δεν είναι καταλυτικός παράγοντας.
Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τόνισε ότι θα γίνουν δυο φάσεις, η μια τον Δεκέμβριο και η άλλη τον Φεβρουάριο, και η αυριανή υπογραφή των μνημονίων με τα υπουργεία αναμένεται για να διαφανεί ποια θα είναι η κατανομή των χρημάτων ανά υπουργείο, προσδιορίζοντας κατά προσέγγιση το ποσό στα 3,5 δισ. ευρώ.