Αντιμέτωπος με τις πρώτες κακουργηματικές κατηγορίες θα βρεθεί σύντομα ο προφυλακισμένος τέως υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος, καθώς παραπέμπεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκδόθηκε σε βάρος του το πρώτο αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα, που αφορά τις ανακριβείς περιουσιακές δηλώσεις «πόθεν έσχες» που φέρεται ότι υπέβαλε για μια τετραετία.
Τον δρόμο, προκειμένου να δικαστεί σε βαθμό κακουργήματος, άνοιξε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου που, απορρίπτοντας αίτηση αναίρεσης του Α. Τσοχατζόπουλου, επικύρωσε σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.
Ευθύνες
Είναι προφυλακισμένος στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού για κατηγορίες που αφορούν οικονομικά αδικήματα («ξέπλυμα» χρήματος, κ.λπ.) γύρω από εξοπλιστικά προγράμματα, το παραπεμπτικό βούλευμα αποδίδει ευθύνες κυρίως για την παράλειψη δήλωσης στην περιουσιακή κατάσταση «πόθεν έσχες» (που υπέβαλε τον Ιούνιο του 2010) της κατοικίας που αγόρασε τον Απρίλιο του 2010 στη Δ. Αρεοπαγίτου η επίσης προφυλακισμένη σύζυγός του Β. Σταμάτη.
Για την κατοικία αυτή που φέρεται να αγοράστηκε έναντι 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ η αντικειμενική της αξίας ήταν ανώτερη προσεγγίζοντας το 1,4 εκατ. ευρώ, ο τ. υπουργός υποστήριξε ότι πίστευε πως δεν είχε υποχρέωση να τη συμπεριλάβει στη δήλωση του 2010 και πως σε αυτή έπρεπε να καταχωρίσει μόνο όσα περιουσιακά στοιχεία απέκτησαν μέχρι τις 31-12-09.
Τον ισχυρισμό του αυτόν απέρριψε ως αβάσιμο το εφετειακό βούλευμα λαμβάνοντας υπόψη ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι δηλώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία μέχρι τη μέρα κατάθεσης του «πόθεν έσχες», καθώς και ότι επρόκειτο για περιουσία μεγάλης αξίας που επηρέαζε σημαντικά την εικόνα της σχετικής δήλωσης την οποία μάλιστα θα υπέβαλε τότε για τελευταία φορά (αφού συμπληρώνονταν 3 χρόνια από την τελευταία εκλογή του ως βουλευτή).
Ανακρίβειες
Παραπέμπεται και επειδή διαπιστώθηκαν αποκλίσεις και ανακρίβειες και στις δηλώσεις για τα οικονομικά έτη 2006, 2007, 2008, καθώς εμφανιζόταν να δηλώνει τραπεζικές καταθέσεις γύρω στα 60.000 ευρώ έως 142.000 ευρώ ετησίως που ήταν μικρότερες περίπου κατά 22.000 ευρώ ετησίως και δεν είχε δηλώσει αντίστοιχου ύψους επενδυτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα). Με το πέπλο της παραγραφής έπαψε η σε βάρος του δίωξη για ανακριβείς δηλώσεις 8 ετών (1998-2005) με διαφορές οικογενειακών καταθέσεων μέχρι και 90.000 ευρώ σε σχέση με τις δηλωθείσες.