Η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράτει έσοδα που ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση αν προχωρήσει με την φορολογική μεταρρύθμιση και αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, είπε σε ελληνική εφημερίδα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φορολογικά.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ανήλθε σε περισσότερο από το ένα τέταρτο της ετήσιας παραγωγής το 2011, το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας στην Επιτροπή, από τα 53 δισ. ευρώ (καθυστερημένα) σε φόρους που οφείλονται στο ελληνικό Δημόσιο, 15-20% θα μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Επίτροπος της ΕΕ για τα φορολογικά, Algirdas Semeta.
Πρόσθεσε ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας χρειάζεται αναθεώρηση με απλούς και εύκολα εφαρμόσιμους κανόνες.
Η Αθήνα σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις για το επόμενο έτος με σκοπό να καταπολεμήσει την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, σε μια προσπάθεια να καλύψει τα δημόσια οικονομικά και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, αναγκαία για να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές.
Η ευρωζώνη συμφώνησε την περασμένη Πέμπτη να καταβάλει σχεδόν 50 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Ελλάδα, αποτρέποντας μια καταστροφική πτώχευση και εξασφαλίζοντας την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη μετά από μήνες αμφιβολίας και πολιτικής αστάθειας.
Είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα οι μικροεπιχειρηματίες να δηλώνουν λιγότερες πωλήσεις και να πληρώνουν χαμηλότερο φόρο προστιθέμενης αξίας. Οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως οι υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι συχνά πληρώνονται σε μετρητά, αποφεύγοντας να παράσχουν αποδείξεις.