Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Πληρώνουν το ρεύμα, εξοφλούν το τέλος

Ο Αρειος Πάγος θα αποφασίσει εάν το τέλος ακινήτων θα συνεχίσει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί εν αμφιβόλω ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη εσόδων που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.





Πάντως, η κυβέρνηση παίρνει ήδη τα... μέτρα της. Περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενα ποσά για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, καλούνται σε άμεση εξόφληση των χρεών τους. Εάν δεν ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» του ΥΠΟΙΚ, θα μπει σε εφαρμογή το επόμενο σχέδιο, που αφορά την απειλή κα­τασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και κινητά περιουσιακά στοιχεία των... φοροφυγάδων.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά «θολά» σημεία σχετικά με τον διαχωρισμό του τιμολογίου (και κυρίως την πληρωμή μόνο της κατανάλωσης ρεύματος), τις απαλλαγές από το ΕΕΤΗΔΕ και την πιθανότητα διακοπής του ρεύματος.

Σε 3 δόσεις
Αυξήσεις έως 48,7%

Η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά την έγκριση αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος από το 2013, οι οποίες φθάνουν για τους οικιακούς καταναλωτές μέχρι και το 48,7%.

Η εφορία στέλνει ραβασάκια
Η ΔΕΗ ΑΝΑΒΕΙ ΝΕΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Σε άμεση εξόφληση των χρεών τους καλούνται περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενο τέλος ακινήτων για το 2011.

Eνώ το Δημόσιο κατέθεσε στον Αρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης και αίτηση αναστολής, ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση 1101/12 του Πρωτοδικείου, που διατάσσει να μην ενσωματώνεται το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η επιχείρηση έχει ήδη αρχίσει να στέλνει λογαριασμούς με την τρίτη δόση του ειδικού τέλους του 2012? Επειδή όμως οι καταναλωτές... τελούν υπό σύγχυση, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια κρίσιμα ζητήματα γύρω από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα ξεκινώντας από τις οφειλές για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011. Σε άμεση εξόφληση των χρεών τους καλούνται από την εφορία περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενα ποσά. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, απειλούνται με κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και κινητών περιουσιακών στοιχείων τους.

Δεν κόβεται
Οσον αφορά το τέλος ακινήτων για το 2012 κατ' αρχάς, δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής του ρεύματος λόγω μη πληρωμής του, καθώς αυτή η απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διακοπή της ηλεκτροδότησης γίνεται μόνο εάν οι ανεξόφλητες οφειλές, εκτός ΕΕΤΗΔΕ, υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ πάντως, οι οφειλές των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ εκτοξεύθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 696 εκατ. από τα 388 εκατ. τον Νοέμβριο του 2011. Αντίστοιχη ήταν η αύξηση και στο ποσοστό των διακοπών ρεύματος στους καταναλωτές λόγω χρεών (210.253 στο εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου 2012 από 126.164 διακοπές το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Σε περίπτωση που κάποιοι καταναλωτές δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ, ύστερα από δύο λογαριασμούς (κατανάλωσης 120 ημερών), οι οφειλές για το τέλος μεταφέρονται στις εφορίες. Επίσης όσοι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος, θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και να καταβάλουν τουλάχιστον 50 ευρώ, ώστε να πραγματοποιηθεί η βεβαίωση του υπόλοιπου ποσού. Από κει και πέρα, ο αρμόδιος προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., μετά από δεύτερη αίτηση του φορολογουμένου, μπορεί να αποφασίσει εξετάζοντας και την φοροδοτική του ικανότητα είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, είτε τον περιορισμό του ύψους του τέλους ή και τη μη καταβολή του.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν να έχουν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ 60.000 με 70.000 ιδιοκτήτες είτε επειδή είναι άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι (με τέσσερα παιδιά και πάνω), και γενικότερα πολίτες που αποδεδειγμένα (στον έφορο) εμφανίζουν αδυναμία πληρωμής του τέλους ακινήτων.

Ωστόσο, οι καταναλωτές οι οποίοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν το τέλος μέσω του λογαριασμού του ρεύματος ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μία αρνητική έκπληξη. Με βάση τη διαδικασία τιμολόγησης που εφαρμόζει, η ΔΕΗ προχωρά σε συμψηφισμό των οφειλών, αποδίδοντας μέρος του καταβαλλόμενου ποσού ως ΕΕΤΗΔΕ, με αποτέλεσμα να θεωρεί τον λογαριασμό ρεύματος ανεξόφλητο και να απειλεί ή ακόμη και να πραγματοποιεί διακοπές ρεύματος, όπως σημειώνουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι καταναλωτές δηλαδή, εν αγνοία τους, χρωστούν ρεύμα και όχι το τέλος, πράγμα που θα ανακαλύψουν με την πάροδο του χρόνου στους επόμενους λογαριασμούς.

Πληρώνουν το ρεύμα, εξοφλούν το τέλος

Eκατοντάδες καταναλωτές ενώ επιλέγουν να εξοφλήσουν μόνο το ρεύμα δεν γνωρίζουν ότι τελικά πληρώνουν το τέλος των ακινήτων, μια και το απλήρωτο «χαράτσι» μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό σαν «ανεξόφλητο υπόλοιπο» χωρίς να υπάρχει ο διαχωρισμός αν αυτή η οφειλή αφορά το τέλος ή το ηλεκτρικό ρεύμα και εξοφλείται κατά προτεραιότητα.

Για παράδειγμα, κάποιος λαμβάνει λογαριασμό ύψους 400 ευρώ, από τα οποία τα 300 ευρώ αφορούν το ειδικό τέλος και τα υπόλοιπα 100 ευρώ την αξία του ρεύματος και τα λοιπά τέλη και επιλέγει να πληρώσει μόνο τα 100 ευρώ. Στον επόμενο λογαριασμό τα 300 ευρώ καταγράφονται σαν «ανεξόφλητο υπόλοιπο» με αποτέλεσμα εαν και πάλι επιλέξει να εξοφλήσει μόνο το ρεύμα τα χρήματά του θα πάνε για την κάλυψη μέρος του τέλους.

Πράσινο φως από τη ΡΑΕ ζητάει η επιχείρηση
Αυξήσεις σε τρεις δόσεις και κατάργηση του φθηνού κλιμακίου

Μεσοσταθμικές αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων ρεύματος που θα κυμαίνονται από 14,5% μέχρι και 48,7% ανάλογα με την κλίμακα που βρίσκεται ο κάθε καταναλωτής ζήτησε η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ. Μάλιστα, η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού εισηγείται από την 1η Ιανουαρίου να καταργηθεί το κλιμάκιο «801 έως 1.000 κιλοβατώρες» και να δημιουργηθεί ένα νέο «801 έως 2.000 κιλοβατώρες» ανά τετράμηνο, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε αυξημένες χρεώσεις. Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου του 2013 η ΔΕΗ ζητάει να καταργηθεί το φθηνό κλιμάκιο των πρώτων 800 Kwh ανά τετράμηνο και να μπει ένα νέο κλιμάκιο που θα είναι από 0 έως 2.000 κιλοβατώρες.

Στο σύνολο της χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις) η ΔΕΗ ζητά μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 24,9% σε τρεις δόσεις. Την 1η Ιανουαρίου να είναι γύρω στο 10,8%, την 1η Μαΐου στο 6,3% και την 1η Ιουλίου στο 6,1%. Η ΔΕΗ ζητά να εγκριθούν οι αυξήσεις και στις τρεις δόσεις από το τέλος του χρόνου. Ακόμη, σύμφωνα με την πρόταση της, ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, όπως και των πολυτέκνων παραμένει αμετάβλητος στα επίπεδα του 2012. Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι πρόκειται για τη δωδέκατη αύξηση στα τιμολόγια τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ στελέχη όλων των κομμάτων χαρακτηρίζουν προκλητικά, απαράδεκτα και? εκτός πραγματικότητας τα αιτήματα της ΔΕΗ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση όλων των υποβληθέντων από τη ΔΕΗ στοιχείων κόστους, καθώς και των τιμολογιακών της προτάσεων για το 2013, και θα υποβάλει τη δική της τελική πρόταση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού, στο ελάχιστο δυνατό των? αναπόφευκτων πλέον ?όπως αναφέρει- αυξήσεων των τιμολογίων.

Ακόμη, πάντως, και αν δεν γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις της ΔΕΗ, το σίγουρο είναι ότι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις τιμολογίων θα είναι μεγάλες (σε διψήφιο ποσοστό) με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστό 15%-20%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com