Τυχόν ανατροπή των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση -στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης- μέσω της δικαστικής οδού, θα έχει ως συνέπεια να έρθουν και νέα μέτρα προς αναπλήρωση των εσόδων που προβλέπονται από το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα.
Αυτό επισημαίνεται στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, στην οποία η Κομισιόν εκτός από την πιθανή ακύρωση ορισμένων μέτρων στα δικαστήρια θέτει ως βασικότερους κινδύνους για την υλοποίηση του μνημονίου την κυβερνητική συνοχή και την αντίσταση των οργανωμένων συμφερόντων στις μεταρρυθμίσεις.
Οι επισημάνσεις των Βρυξελλών ήρθαν σε μια μέρα που ο Άρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όπερ σημαίνει ότι θα απαιτηθεί η αντικατάσταση των συγκεκριμένων εσόδων από άλλα μέτρα αν αποτύχει η είσπραξή του τέλους ακινήτων.
«Σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα είναι πιθανόν να κριθούν στα δικαστήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη κάλυψης του δημοσιονομικού κενού», προειδοποιεί στην έκθεση η Κομισιόν, η οιποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανθεκτικότητα της τρικομματικής κυβέρνησης, με χαρακτηρισμούς περί εύθραυστης συνοχής.
Όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνεται ότι εγείρουν ισχυρές ενστάσεις από οργανωμένα συμφέροντα, προδιαγράφοντας απαιτούμενη σύγκρουση της κυβέρνησης με οργανωμένες ομάδες.
Η Κομισιόν στέλνει αυστηρό μήνυμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τήρησης των συμφωνηθέντων. «Μόνο η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση των συμφωνηθέντων θα επιβραβευθεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά, αν και νωρίτερα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αποφασιστικότητα που επέδειξε η τρικομματική κυβέρνηση, μετά από μία περίοδο εκτεταμένης αβεβαιότητας για τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, να επαναφέρει το πρόγραμμα εντός τροχιάς.
Τονίζει δε την ανάγκη να προσδιοριστούν τα επιπλέον μέτρα 4 δισ. ευρώ για την διετία 2014-15 που έρχονται να προστεθούν σε εκείνα των 13,5 δισ. ευρώ, τα οποία ελήφθησαν πρόσφατα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι καθυστερήσεις, η εκτεταμένη αβεβαιότητα, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, επηρέασαν, κατά την Ε.Ε., καθοριστικά την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στη διατήρηση της βαθιάς ύφεσης και το 2012 -κοντά στο 6%- αλλά και το 2013, οπότε αναμένεται συρρίκνωση κατά 4,2%. Το 2014 αναμένεται ανάπτυξη 0,6%.
Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάκαμψη αναμένεται τους επόμενους 12-18 μήνες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η οικονομία θα συρρικνωθεί 6% το 2012 και 4,25% το 2013 πριν αρχίσει να ανακάμπτει (σε τετραμηνιαία βάση) στα τέλη του 2013 - αρχές 2014».
Για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθοριστικής σημασίας θεωρείται η εστίαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα ξεκλειδώσουν αναπτυξιακές δυνάμεις, και στην απασχόληση.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αγορά εργασίας, όπου ήδη αναφέρεται πως έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, ενώ τονίζεται ότι εφεξής θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, σε μεταρρυθμίσεις στη μικροοικονομία, με περιορισμό των περιθωρίων κέρδους και των ενοικίων αλλά και στην απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και μεταφορών.
Στην έκθεση αναγνωρίζεται η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή από το 2009, που έχει οδηγήσει το πρωτογενές έλλειμα σε μείωση κατά 9 μονάδες, αν και εκτιμάται ότι -λόγω χειρότερων μακροοικονομικών επιδόσεων αλλά και καθυστερήσεων στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων- θα χαθεί ο φετινός στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.
Καθυστερήσεις επισημαίνονται στην υιοθέτηση των συμφωνηθέντων περικοπών για τα ειδικά μισθολόγια (οι αποφάσεις ελήφθησαν τον Νοέμβριο), ενώ υπογραμμίζονται και οι αντιστάσεις που συναντούν οι εξοικονομήσεις στις δαπάνες υγείας, αν και γενικά τονίζεται ότι το πρόγραμμα αποδίδει καρπούς.
Όσον αφορά τις κλασικές κίτρινες κάρτες, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κρίνεται απογοητευτική, ενώ στο πεδίο της φορολογίας επισημαίνονται καθυστερήσεις με χαρακτηριστική περίπτωση κωλυσιεργίας την τοποθέτηση νέου Γενικού Γραμματέα Εσόδων, θέση που αναμένεται να καλυφθεί έως το τέλος του έτους.