Απαισιόδοξο δηλώνει τόσο για την πορεία των προσωπικών οικονομικών δεδομένων του το 77% των Ελλήνων, όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (73%) στην πρώτη έρευνα για το 2013. Αχτίδα αισιοδοξίας φαίνεται να δίνει το ΕΣΠΑ.
Η πρώτη έρευνα για το 2013, διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 15 και 19 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Την ποσοτική έρευνα με τίτλο Οικονομικό Βαρόμετρο πραγματοποιεί κατ' εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών η εταιρεία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζεται το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ (ΚΕΜΕ-ΕΒΕΑ).
Το ποσοστό αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επανήλθε στα επίπεδα που είχε σημειώσει δύο χρόνια πριν, το Φεβρουάριο του 2011, παραμένοντας μεν πάνω από το μέσο όρο της περιόδου αυτής, αλλά υποδηλώνοντας και την αναποτελεσματικότητα των οικονομικών πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία βελτίωση από το 2011.
Η έρευνα περιλάμβανε και τρία ερωτήματα επικαιρότητας αναφορικά με το ΕΣΠΑ, τις απεργίες και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Το 46% των συμμετεχόντων θεωρούν πως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ επιφυλάξεις διατύπωσε το 26% και το 28% επέλεξε να μην απαντήσει.
Αναφορικά με το ερώτημα σχετικά με το ποιος πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις για τις απεργίες, το 51% θεωρεί ότι θα πρέπει να λαμβάνονται από το σύνολο των εργαζομένων, ενώ το 27% θεωρεί τις συνδικαλιστικές ηγεσίες αξιόπιστες για το ρόλο αυτό.
Στο ερώτημα σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, το 63% θεωρεί ότι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορεί να συμβάλει στη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας, ενώ το 23% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η διασύνδεση αυτή δεν είναι πραγματοποιήσιμη μέσω των συγκεκριμένων φορέων. Το 14% επέλεξε να μην απαντήσει.
Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε πως είναι προφανές ότι η πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λήψη και υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων επιτείνουν την ύφεση και αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία και την αγορά.