Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΣτΕ: Απέρριψε αιτήσεις κατά των μεταλλείων στη Χαλκιδική

Υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ” στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατά της λειτουργίας των συγκεκριμένων μεταλλείων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ οκτώ σύλλογοι της περιοχής προειδοποιώντας για τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Το ΣτΕ όμως απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα υποστηρίζοντας πως έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις και δεν τίθεται θέμα για τις προστατευμένες περιοχές του δικτύου Natura.




Ειδικότερα οκτώ σύλλογοι (περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, γυναικών, αγροτικοί και αλιευτικοί) της Χαλκιδικής ζητούσαν να ανασταλεί η από 26.7.2011 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα εγκατάστασης των συγκεκριμένων μεταλλείων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ τα έργα στα μεταλλεία Κασσάνδρας επεκτείνονται σε έκταση 264.000 στρεμμάτων στην ανατολική ακτή της χερσονήσου της Χαλκιδικής στα όρια των Δήμων Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων-Ακάνθου. Επίσης ότι οι μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura και μόνο μια έκταση περίπου 2,4 στρεμμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδα, όπου προβλέπεται η προσωρινή απόθεση των τελμάτων, θα αποκατασταθεί κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όλου έργου.

Στην απόφαση αναφέρεται ακόμα ότι η εν λόγω περιοχή περιγράφεται ως “άγονη” στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και ότι όπως προκύπτει από την ΜΠΕ, έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου, τόσο στους προστατευόμενους τόπους του δικτύου Natura, όσο και στους οικότοπους και στους προστατευόμενους τόπους από την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Από τις εκτιμήσεις αυτές δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να βλάψουν τους προστατευόμενους τόπους, ενώ δεν θα υπάρξει καμιά επέμβαση στον «οικότοπο 9180», προσθέτει η δικαστική απόφαση.

Το ελληνικό Δημόσιο είχε καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία “TVX Hellas Α.Ε.” για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στη συνέχεια έγινε εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ακολούθησε νέα σύμβαση (Ν. 320/2004) μεταξύ του Δημοσίου και της καναδικών συμφερόντων εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ" στην οποία μεταβιβάστηκε έναντι του ποσού των 11 εκατ. ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων Κασσάνδρας.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com