Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ενστάσεις για το εργόσημο και τα πειθαρχικά των υπαλλήλων

Τρεις ακόμη ομάδες εργαζομένων εντάσσει στο εργόσημο με τροποποίηση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης. Μεγάλο μέρος της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επικεντρώθηκε στο ζήτημα των πειθαρχικών ζητημάτων των υπαλλήλων στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.





Στο καθεστώς του εργοσήμου εντάσσονται εφεξής οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής χωρίς διεύθυνση αποδέκτη, οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων κατ΄οίκον ή σε άλλο χώρο και οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ.

Στο νομοσχέδιο έχουν ήδη περιληφθεί και διατάξεις για την αυστηροποίηση εφαρμογής του εργόσημου, από την εφαρμογή του οποίου ανέκυψαν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανέφερε ο κ. Βρούτσης. Όπως εξήγησε με την εισαγωγή του εργοσήμου «δυστυχώς τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για την κατ’ οίκον απασχόληση από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έπεσαν στα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Ο υπουργός χαρακτήρισε τρομακτικό το νούμερο των 53.695 μη απογραφόμενων συνταξιούχων και εξήγησε ότι προχωρά η ηλεκτρονική διασταύρωση συντάξεων θανάτου ώστε να ακολουθήσουν στοχευμένοι έλεγχοι για να διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο χρήματα αχρεωστήτως καταβληθέντα. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στην ΗΔΙΚΑ ειδικός λογαριασμός, το «Μητρώο Ελέγχου Παραβατικότητας» και με εγκύκλιο θα ζητείται από τους Διοικητές των ταμείων να αποστείλουν τους αναπόγραφους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στα χέρια ο κ. Βρούτσης, η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα 4.390.378 συντάξεις. Αυτό το νούμερο που εξελίσσεται συνεχώς (θάνατοι ή νέες συντάξεις) έχει απόκλιση μόλις 3,81% ως προς τους ΑΜΚΑ και 3,46% ως προς τους ΑΦΜ. Υπάρχουν ταμεία με απόκλιση «μηδέν», ένα από αυτά είναι ο ΟΑΕΕ στον οποίο είναι πλήρης η ταυτοποίηση συντάξεων και συνταξιούχων. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως το ΑΦΜ και στο Δημόσιο οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως τον ΑΜΚΑ, όπως ενημέρωσε ο υπουργός.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάσσονται τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ την αντίθεσή τους με πολλές διατάξεις διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κάλεσαν τον υπουργό να προχωρήσει σε βελτιώσεις ιδίως για τα άρθρα με τα οποία γίνεται αυστηρότερη η αντιμετώπιση (αστική και ποινική) των υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας στις διατάξεις για την αστική και ποινική αντιμετώπιση των υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης διότι εισάγονται διαδικασίες τρομοκράτησης των υπαλλήλων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Κουτσούκος τάχθηκε επίσης εναντίον διατάξεων που μπορεί να εξοντώσουν τους υπαλλήλους έως την τελεσιδικία υποθέσεων που θα τους αφορούν. Προειδοποίησε ότι η κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας θα κάνει πολλούς υπαλλήλους να εργάζονται σε καθεστώς τρομοκρατίας.

Αντισυνταγματικά χαρακτήρισε τα μέτρα για τα πειθαρχικά ζητήματα των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης και αναρωτήθηκε αν με κλίμα τρομοκρατίας κατά των υπαλλήλων θα απονέμονται νωρίτερα οι συντάξεις.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com