Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΡΟΙΚΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ Οι προτάσεις και οι αλλαγές για τα κόκκινα δάνεια

Σε τρία σημεία εστιάζονται οι διαπραγματεύσεις ηγεσίας υπουργείου Ανάπτυξης, τρόικας και τραπεζών για να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που είναι σε δεινή οικονομική θέση και τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη).






Αποφασίζεται και επιπλέον προϋπόθεση η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων που να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του νομοσχεδίου αναμένεται να κλείσει μέσα στην εβδομάδα και η τρόικα να ανάψει το «πράσινο φως», καθώς μετά τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο γεν. γραμματέας Καταναλωτή Γ. Στεργίου και τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της τρόικας.

Τα τρία σημεία είναι τα εξής:

1. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει βάλει ως προϋπόθεση υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα ενυπόθηκα δάνεια τα άτομα που έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ (και έχει προκύψει ύστερα από μείωση 35% σε σχέση με το 2010) να μην έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 300.000 ευρώ. Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει αυτή η διάταξη να αποσαφηνιστεί και να προσδιοριστεί επακριβώς ποια νοούνται ως περιουσιακά στοιχεία. Αλλες πηγές, δε, θέλουν την τρόικα να πιέζει να κατέβει κι άλλο αυτό το όριο των 300.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το κριτήριο αυτό η κυβέρνηση δεν το είχε κάνει γνωστό στις επίσημες εξαγγελίες της και το έθεσε προκειμένου να μην υπάρχει κατάχρηση των διατάξεων του νομοσχεδίου. Δηλαδή κάποιος που εμφανίζει μεν εισόδημα 25.000 ευρώ μπορεί να διαθέτει καταθέσεις ή ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτήν την περιουσία για να μην καταστεί ληξιπρόθεσμος οφειλέτης. Οι δανειστές θέλουν αποσαφήνιση αυτής της διάταξης, για να αποφευχθεί η κατάχρησή της.

2. Οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν ότι το επιτόκιο 1,5% στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, όπου ο δανειολήπτης θα καταβάλει μόνο το 30% της δόσης, είναι «γενναιόδωρο». Και ζητά να μπει το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν ένα περιθώριο κέρδους. Το επιχείρημα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι πως στη διετία τα εισοδηματικά κριτήρια του δανειολήπτη θα επανεξετάζονται.

3. Χαμηλή θεωρεί η τρόικα και τη δόση που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης να πληρώνει ο δανειολήπτης από τη στιγμή που εντάσσεται στον νόμο Κατσέλη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Η πρόταση του υπουργείου είναι να αντιστοιχεί στο 10% της τρέχουσας δόσης και με ελάχιστη καταβολή τα 40 ευρώ. Το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί ότι τώρα δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόνοια, με αποτέλεσμα όσοι υπάγονται να μην πληρώνουν τίποτα.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ
Ποιους δανειολήπτες αφορά το νομοσχέδιο

Η ρύθμιση, διευκόλυνση την ονοματίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση

Το ετήσιο εισόδημά τους είναι μέχρι 25.000 ευρώ και αφού έχει μειωθεί κατά 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Αφορά επίσης ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Τα δάνεια που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι μόνο τα ενυπόθηκα και αφορούν μόνο την κύρια κατοικία του δανειολήπτη. Η αντικειμενική τους αξία είναι μέχρι 180.000 ευρώ και 200.000 ευρώ για πολύτεκνους.

Σε όσους υπάγονται στο πρόγραμμα διευκόλυνσης θα χορηγείται περίοδος χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό τής ως άνω τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

Αλλαγές προτείνονται και στον νόμο Κατσέλη με σκοπό την αποφόρτιση των δικαστηρίων. Για να συμβεί αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης εισηγείται στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των δανείων να απαιτείται η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% συν ένα των απαιτήσεων της οφειλής και όχι η πλήρης ομοφωνία τους.

Επίσης θα προβλέπεται η καταβολή δόσης από την ημέρα υποβολής αίτησης στη δικαστική ρύθμιση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που θα ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com