Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ Από βάση δεδομένων ο προσδιορισμός των εμπορικών τιμών στα ακίνητα

Από μια τεράστια βάση δεδομένων θα προκύψουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο εξομοίωσης των αντικειμενικών με τις αγοραίες αξίες.




Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ειδική επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομικών έχει συλλέξει στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος (τα λαμβάνει από τις εμπορικές τράπεζες), κτηματομεσιτικά γραφεία, τα τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου των ΔΟΥ και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκειμένου να προσδιορίζει με σαφήνεια το ύψος των πραγματικών τιμών των ακινήτων.

Επίσης, η επιτροπή, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το πόρισμά της εντός των προσεχών ημερών, θα εισηγηθεί και το μοντέλο προσδιορισμού των τιμών, ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε έτος) να αναπροσαρμόζονται αυτόματα.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση οι ειδικοί είναι ο περιορισμένος αριθμός πράξεων, μια και η κτηματαγορά είναι «παγωμένη» ελέω κρίσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα για την αντιπροσωπευτικότητα των τιμών.

Σύμφωνα με την κ. Σταυρούλα Βαμβακά, από την εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων «Remax New Deal» το βασικό ζητούμενο είναι «πώς θα υπολογίσει η αρμόδια επιτροπή τις τιμές στις περισσότερες αστικές περιοχές που έχουν πέσει κάτω από τις αντικειμενικές».

Οπως προσθέτει, λόγω των λιγοστών αγοραπωλησιών οι τιμές μπορεί να είναι ενδεικτικές, αλλά όχι αντιπροσωπευτικές.

«Πώς θα υπολογίσει την αξία επαγγελματικών ακινήτων; Οι πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι σχεδόν ανύπαρκτες», προσθέτει η κ. Βαμβακά.

Να σημειωθεί πως το νέο σύστημα υπολογισμού των αξιών των ακινήτων, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τον προσεχή Ιούνιο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com