Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Κύπρο

Και τώρα τι θα γίνει στην Κύπρο; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται σε όλο τον πλανήτη, όπως αποδεικνύεται και από τα συνεχόμενα δημοσιεύματα του παγκόσμιου τύπου για το «όχι» της κυπριακής Βουλής.




Τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα, για το αν η χώρα θα αφεθεί στη χρεοκοπία ή για το αν υπάρχει Plan B είναι πολλά.

Κατ' αρχάς κανείς δε γνωρίζει αν θα ανοίξουν την Πέμπτη οι κυπριακές τράπεζες καθώς υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος μαζικής φυγής κεφαλαίων.

Επίσης, οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα. Και με τη Ρωσία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξεύρεση των 5,8 δισ. που χρειάζονται για τις τράπεζες.

Ενα σχέδιο που ακούστηκε ήταν ο εσωτερικός δανεισμός από τα Ταμεία Πρόνοιας για να καλυφθεί το μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μέσω ενός εσωτερικού δανείου θα μπορέσει να μαζευτεί το ποσό της τάξης των 5,2 δισ.

Μια άλλη πρόταση που φέρεται να μετέφερε στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, κ. Σαρρής, έκανε λόγο για αγορά από τη Ρωσία έναντι 1 ευρώ των τραπεζών Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου. Οι Ρώσοι θα καλύψουν τις ανάγκες των τραπεζών με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το ποσό που θα απαιτηθεί να δοθεί στην Κύπρο. Επισης τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα θα περάσουν σε ελληνική τράπεζα. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα μπορούσαν να βρεθούν με εθελοντικό «κούρεμα» καταθέσεων από Κύπριους και κάποιους Ρώσους επιχειρηματίες.

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη-Μέρκελ στην οποία ο κύπριος πρόεδρος την ενημέρωσε για την καταψήφιση της πρότασης του κουρέματος από τη Βουλή. Η καγκελάριος ρώτησε που θα βρει η Κύπρος τα χρήματα και ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι έχει άλλα σχέδια τα οποία προσπαθεί να τα συντάξει και τα δουν στη Γερμανία. Επίσης της τόνισε ότι παρά τις προσπάθειές του οι βουλευτές δεν πείθονται να ψηφίσουν το κούρεμα


 
website counter
friend finderplentyoffish.com